2024. május 18. Erik, Alexandra napja van
MÖSZLAP
MÖSZLAP

möszlap

Az Állami Számvevőszék együttműködést köt az önkormányzatokkal

Hír

2012-11-04


Szándéknyilatkozatot írtak alá 2010. november 15-én, Budapesten az Állami Számvevőszék (ÁSZ), a Közigazgatási és Igazságügyi Minisztérium, valamint az önkormányzati szövetségek képviselői – köztük dr. Gémesi György, a Magyar Önkormányzatok Szövetségének (MÖSZ) elnöke - a közpénzek felhasználásának legjobb gyakorlatáról szóló szemináriumsorozatban való együttműködésről.



Szándéknyilatkozatot írtak alá 2010. november 15-én, Budapesten az Állami Számvevőszék (ÁSZ), a Közigazgatási és Igazságügyi Minisztérium, valamint az önkormányzati szövetségek képviselői – köztük Dr. Gémesi György, a Magyar Önkormányzatok Szövetségének (MÖSZ) elnöke - a közpénzek felhasználásának legjobb gyakorlatáról szóló szemináriumsorozatban való együttműködésről.

„A jó példa legyen ragadós” című előadássorozatot az Állami Számvevőszék azért kezdeményezte, mert szerteágazó ellenőrzései során nem csupán szakszerűtlenségből eredő hibákat, működési anomáliákat, esetleg törvénytelenségeket tár fel, hanem gyakorta találkozik előremutató gazdálkodási megoldásokkal, racionális működési renddel, színvonalas belső kontrollrendszerrel, azaz jó gyakorlatokkal – mondta az aláírás alkalmából Domokos László, az ÁSZ elnöke. Ezek megismerése rendkívül hasznos lehet a közpénzek felhasználásáért felelős szervezetek, kiemelten az önkormányzatok számára, hiszen egy-egy jó példát adott esetben akár több száz település vezetése is hasznosítani tud munkájában. 

A kezdeményezéssel az önkormányzati szövetségek és a Közigazgatási és Igazságügyi Minisztérium egyetértettek. Az ennek kinyilvánítására aláírt együttműködési szándéknyilatkozatban vállalták, hogy tagjaik körében népszerűsítik a programot, honlapjukon, kiadványaikban és hirdetéseikben megjelentetik a szemináriumsorozattal kapcsolatos információkat, témajavaslatokkal és a területükön tapasztalt legjobb gyakorlatok bemutatásával hozzájárulnak a rendezvények sikeréhez. Az első szeminárium megrendezésére december l-jén kerül sor. Témája: „A költségvetési gazdálkodás belső kontrolljának kialakítása, működése." 

Az elmúlt négy évben az ÁSZ több száz önkormányzatnál végzett ebben a témakörben átfogó vizsgálatot. Ezek eredményei alapján a belső kontroll területén legkiválóbb rendszereket alkalmazók közül négy önkormányzat - egy megye (Győr-Moson-Sopron), két megyei jogú város (Szolnok, Tatabánya), valamint egy város (Tököl) - kap lehetőséget, hogy ismertesse a fenti területeken kialakított kontrollok szabályozásával és működésével kapcsolatos gyakorlatát és nyújtson konzultációs lehetőséget más önkormányzatok képviselői számára. 

Az aláírás alkalmával Gémesi György elmondta, hogy a MÖSZ mindig is fontosnak tartotta és a maga eszközeivel szorgalmazta az önkormányzatok gazdálkodási rendszerének javítását. Az idén nyáron megrendezett Magyar Polgármesterek VIII. Világtalálkozóján is szerepelt a téma. Rendkívül fontosnak tartja a képzést, hiszen az önkormányzatok hatalmas forrással gazdálkodnak. Ezért is köszönetét fejezte ki az ÁSZ kezdeményezéséért. 

Zongor Gábor, a Települési Önkormányzatok Országos Szövetségének főtitkára elmondta, hogy szövetsége már több éve népszerűsíti a közpénzek felhasználásának jó példáit, s köszönetét fejezte ki a MÖSZ-nek és a Községek, Kistelepülések és Kistérségek Országos Önkormányzati Szövetségének az e téren eddig nyújtott együttműködésért. Nem lebecsülendő az egymástól tanulás lehetősége a központi költségvetési szervek körében sem. Ezért a második szemináriumot e kör részére tervezik megrendezni 2011 januárjában, témájáról a beérkező javaslatok értékelése után születik döntés. A szemináriumsorozatot kéthavi gyakorisággal folytatni szeretnék, a rendezvények konkrét formáit a két szeminárium tapasztalatai alapján alakítják ki. Az éppen aktuális programról az ÁSZ honlapján www.asz.hu keresztül folyamatosan tájékoztatják az érintetteket. 


Vissza