2024. szeptember 8. Mária, Adrienn napja van
MÖSZLAP
MÖSZLAP

möszlap

Antall Józsefre emlékeztek a Régiók Bizottsága plenáris ülésén

Hír

2014-02-04


Az Európai Parlament Antall Józsefről elnevezett épületrészében, 2014. január 31-én tartott Régiók Bizottsága (CoR) plenáris ülésén Antall Józsefről, a rendszerváltozás utáni első szabadon választott magyar miniszterelnökről emlékeztek meg, ahol Gémesi György, a Magyar Önkormányzatok Szövetsége elnöke, a CoR magyar delegációjának tagja mondott beszédet:



Az Európai Parlament Antall Józsefről elnevezett épületrészében, 2014. január 31-én tartott Régiók Bizottsága (CoR) plenáris ülésén Antall Józsefről, a rendszerváltozás utáni első szabadon választott magyar miniszterelnökről emlékeztek meg, ahol Gémesi György, a Magyar Önkormányzatok Szövetsége elnöke, a CoR magyar delegációjának tagja mondott beszédet:



Gémesi György a Régiók Bizottsága plenáris ülésén 


„Köszönöm a szót Elnök Úr!

Kedves kollégák, kedves Barátaim!

Köszönöm a lehetőséget, hogy a Régiók Bizottsága plenáris ülésén emlékezhetek meg Antall Józsefről. Emlékezni szeretnék magyarként és uniós polgárként egyaránt. Antall József 1932. április 8-án született, és húsz évvel ezelőtt, 1993. december 12-én hunyt el, súlyos betegségben. A kommunista rezsim utáni első szabadon választott magyar miniszterelnök, akinek meghatározó szerepe volt a magyarországi diktatúra lebontásában és egy új, demokratikus, európai jogállam felépítésében. 1989 októberében lett a Magyar Demokrata Fórum elnöke, amely párt 1990 tavaszán megnyerte az első szabad parlamenti választást Magyarországon.

Győztes pártként, koalíciós partnereivel a legerősebb kormánypártként biztosította a négy éves ciklusban a kormányzás feltételeit. Antall József állandó politikai támadásoknak kitéve, nagyon nehéz körülmények között vezette kormányát, miközben betegsége egyre inkább elhatalmasodott rajta. Fantasztikus akaraterejének és elhivatottságának köszönhetően szinte a halála előtti hetekig végezte munkáját. Kabinetjével megteremtette Magyarországon és külföldön is az átalakulás politikai és gazdasági feltételeit. Nagy szerepe volt a Varsói Szerződés és a KGST felszámolásában, illetve abban, hogy a szovjet csapatok 1991. június 19-én kivonultak Magyarországról.

Azóta ez a nap Nemzeti Emléknap, a Magyar Szabadság Napja, amelynek országos megünneplését minden évben június végén tartjuk városunkban. Miniszterelnöksége idején három alkalommal köszönthettem városunkban, Gödöllőn, ennek keretében 1993 augusztusában, az 1933-as Cserkész Világtalálkozó Emléktáborának megnyitója alkalmából, ahol a világ minden tájáról ott lévő több ezer fiatal cserkész előtt hangsúlyozta azt, hogy a jövő építésének egyik záloga, hogy a fiatalok a világ minden részéről mindenféle előítéletek és megkülönböztetés nélkül tudjanak találkozni és ismerkedni egymással hasonló rendezvényeken.

1991-ben Strasbourgban Robert Schumann-díjjal tüntették ki. Emlékét, munkásságán kívül, számos köztéri szobor, emléktábla, alapítvány őrzi. Itt Brüsszelben pedig, a Parlament egyik épülete viseli nevét. Amikor a Parlament két épületének folyosóján sétálnak, kérem, álljanak meg egy percre a kis vitrin előtt, amelyben írógépe és egyik könyve őrzi Antall József emlékét.

Gondoljanak arra, hogy az 1989-es európai fordulat alapozta meg azt, hogy Európa politikai okok miatt kettészakadt részei újra egymásra találjanak, együtt munkálkodjanak egy erős, egyre inkább együtt gondolkodó és cselekvő Európa megteremtésén. Ennek a folyamatnak az elindításában a 20 évvel ezelőtt elhunyt Antall Józsefnek, Magyarország egykori miniszterelnökének meghatározó szerepe volt. Köszönöm, hogy meghallgattak."

 


Vissza