2024. június 19. Gyárfás napja van
MÖSZLAP
MÖSZLAP

möszlap

„A települések felnőttek ahhoz, hogy ésszerűen gazdálkodjanak a bevételeikkel”

Hír

2012-10-14


Az ország területének mintegy felét lefedő kistelepülések ugyan nem lehetnek a jövő közigazgatását érintő viták főszereplői, ennek ellenére mégis alakítói kívánnak lenni a vidéki Magyarország sorsának – emelte ki a közigazgatás rádiójának műsorában Szabó Gellért, a Magyar Faluszövetség elnöke. Gémesi György, Gödöllő város polgármestere szintén az önkormányzatok megfelelő felkészültségéről beszélt.Az ország területének mintegy felét lefedő kistelepülések ugyan nem lehetnek a jövő közigazgatását érintő viták főszereplői, ennek ellenére mégis alakítói kívánnak lenni a vidéki Magyarország sorsának – emelte ki a közigazgatás rádiójának műsorában Szabó Gellért, a Magyar Faluszövetség elnöke. Gémesi György, Gödöllő város polgármestere szintén az önkormányzatok megfelelő felkészültségéről beszélt.

A Magyar Faluszövetség nagy felelősségérzettel látott hozzá a Belügyminisztérium által kibocsátott önkormányzati törvénymódosítás munkaanyagának feldolgozásához. A szövetség állásfoglalása a polgármesterek és a jegyzők hosszas konzultációja után állt össze – mondta a Rádió Orient műsorában Szabó Gellért elnök. „Lényegi megállapításunk, hogy a közigazgatási szerkezet átalakítása egymagában nem jelent megoldást a jelenlegi problémákra” – hangsúlyozta a szövetség elnöke.

Magyarország jövőjében az ország területének mintegy felét lefedő kistelepülések fontos szerepet játszanak. A nemzet sorsa közelebb van a falusi polgárokhoz, mint a pénzgazdaság visszásságaival küzdő, folyamatos pörgésben élő városiakhoz. A falvak lakóiban felelősségérzet, elszántság és jövőkép van – emelte ki a Magyar Faluszövetség állásfoglalásának fő elemeit az elnök.

Az OrientPress Hírügynökség közigazgatási rádiójában Szabó Gellért hangsúlyozta, a falusiak ugyan nem lehetnek a jövő közigazgatását érintő viták meghatározó szereplői, mégis alakítanák a vidéki Magyarország sorsát. „Részt akarunk venni az állam gazdasági szabadságharcában” – hangsúlyozta Szabó Gellért. 

A falu a magyar kulturális örökség része, fontos értékhordozó közeg. Az emberek normális együttélése és kommunikációja még megtalálható a kistelepüléseken, azonban sok nagyvárosban már nem. Ezek az értékek az összevonások következményeként veszélybe kerülhetnek, hiszen az önkormányzati szinten gyengülne a közegek teljesítőképessége – értékelte a kialakult helyzetet
Gémesi György, Gödöllő polgármestere és hozzátette, a kormány és az önkormányzatok között nincsenek ellentétek, a szereplők törekvései egy irányba mutatnak. „Az önkormányzatok is településeik sikerességében érdekeltek” – emelte ki. 

A megyei önkormányzatok hatáskörének esetleges megerősítése számos kérdést felvet: a településfejlesztés mellett az iparűzési adó rendszere is bizonytalanná válhat. „A megyei önkormányzatok intézményfenntartói szerepén javítani kell, továbbá a jövőben tisztázni kell a változó hatásköröket és döntési mechanizmusokat. Kerülnünk kell a területiség elvének sérülését és a frakcióegyezségek nagy befolyását. Az önkormányzatok jelenleg vállalkozóiktól kapják az iparűzési adót, azonban egy közös alap létrehozása esetén az újraosztásnál a nagyvárosok több részesedést várhatnának el” – fejtette ki Szabó Gellért.

A településfejlesztési pénzek átcsoportosításával az önkormányzatok fejlesztési önereje csökkenne. Az iparűzési adó elvonásával pedig a működési költségek biztosítása, továbbá a hitelállomány törlesztése kerülne veszélybe. „A települések felnőttek ahhoz, hogy ésszerűen gazdálkodjanak bevételeikkel” – jelentette ki a Rádió Orient műsorának házigazdája. Gémesi György továbbá kiemelte, a megye szerepének és a közgyűlés összetételének tisztázása is fontos feladat. Az átalakításokat a lehetőségek és a források felmérésével kell kezdeni, meg kell vizsgálni, hogyan növelhető a rendszer hatékonysága – tette hozzá.

A kormányzat a járásokkal a közigazgatási struktúra hatékonyságát, gazdaságosságát akarja növelni. Azonban az új tervezet még nem tartalmazza a törekvést alátámasztó egzakt számadatokat – fejtette ki a Faluszövetség elnöke, majd hozzátette: a falusiak jobban szeretik személyesen ismerni az ügyeiket intéző hivatalnokokat. A személyköziség hiánya mellett megközelítési gondok is felmerülnek a hivatali pontok számának csökkentésével.
Az átszervezés szétrombol valamit, amit újjáépíteni sokkal nehezebb lesz mint a jelenleg meglévő struktúrát szinten tartani és javítani – emelte ki Gémesi György.

A polgármester fontosnak tartja a kistelepülések figyelembe vételét. „Magyarországgal ellentétben egész Európa decentralizál, mivel rájöttek arra, hogy a helyi kreativitás hihetetlen felhajtóerő. Igaz, hogy a nehéz gazdasági helyzetben centralizálni kell a pénzeket, azonban nem szabad negligálni a kicsiket. Az önkormányzatok megfelelő felkészültséggel rendelkeznek, tudják segíteni a kormányzat munkáját. A szükséges eszközök biztosításával tökéletesen el tudjuk látni feladatainkat. Szeretném, ha idefigyelnének ránk” – zárta szavait Gödöllő polgármestere.

Forrás: OrientPress Hírügynökség 


Vissza