2024. április 24. György napja van
MÖSZLAP
MÖSZLAP

möszlap

A települések aggódnak, hogy a számla rájuk marad – Gémesi György a HírTV-ben

Hír

2015-04-03


Az Emberi Erőforrások Minisztériumának (EMMI) tervezete szerint 335 ezer 6 év alatti gyerek étkezhetne ingyen a menzán 2016-tól. A javaslat 18 milliárd forintba kerül. Az önkormányzatok attól tartanak, a számla végül rájuk marad, pedig nincs pénzük az ingyenmenzára. Az üggyel kapcsolatban Gémesi György, a Magyar Önkormányzatok Szövetsége (MÖSZ) és Schmidt Jenő, a Települési Önkormányzatok Országos Szövetsége (TÖOSZ) elnöke is nyilatkozott a Hír TV-nek.Az Emberi Erőforrások Minisztériumának (EMMI) tervezete szerint 335 ezer 6 év alatti gyerek étkezhetne ingyen a menzán 2016-tól. A javaslat 18 milliárd forintba kerül. Az önkormányzatok attól tartanak, a számla végül rájuk marad, pedig nincs pénzük az ingyenmenzára. Az üggyel kapcsolatban Gémesi György, a Magyar Önkormányzatok Szövetsége (MÖSZ) és Schmidt Jenő, a Települési Önkormányzatok Országos Szövetsége (TÖOSZ) elnöke is nyilatkozott a Hír TV-nek.

Jelenleg csak azok a gyerekek kapnak kedvezményt, akiknél a családban az egy főre eső jövedelem nem éri el a 37 ezer forintot vagy gyermekkedvezményre jogosultak. Az Emberi Erőforrások Minisztériuma emelné a rászorultság alsó határát. 2016-tól az a gyermek, akinek a családjában az egy főre eső jövedelem nem haladja meg a 89 ezer forintot, már ingyen ehetne a bölcsődében és az óvodában is.

„Eddig a nagycsaládok ugyan jelentős kedvezményt kaptak, de a kisebb családok számára is, a kevesebb gyermeket nevelők számára is ez egy nagyon fontos segítség lesz” – mondja Varga Anikó, a Nagycsaládosok Országos Egyesületének főtitkára.

Jelenleg csak 93 ezer kisgyerek után nem kell fizetni a menzán, a szaktárca javaslata 335 ezer gyermeknek biztosítana ingyen étkezést. Az viszont még nem tisztázott, hogy a 18 milliárd forintos többletkiadást ki fizetné, az állam vagy az önkormányzat.

A Magyar Önkormányzatok Szövetsége (MÖSZ) attól tart, hogy végül a számla kiegyenlítése rájuk marad. „Ezzel egy újabb olyan feladatot ad az önkormányzatoknak, aminek nincs meg a fedezete. Illetve azt fogja mondani, hogy ahol már abszolút nincs fedezet, ott kifizeti, de ahol van saját bevétel, ott rá fogja terhelni a saját bevételre. Úgy tudunk felkészülni rá, hogy esetleg növeljük a bevételeket, és amennyiben nincsen annyi bevétel, akkor nyilván el kell gondolkodni azon, hogy annak a többletforrásnak esetleg fedezetéül szolgálhat a települési adó” – nyilatkozta Gémesi György elnök.

Az ingyenes étkeztetés nem jó irány?

A Települési Önkormányzatok Országos Szövetsége (TÖOSZ) szerint az ingyenes étkeztetés nem jó irány. Ők inkább a kedvezményezettek körét bővítenék az iskolásokkal. Schmidt Jenő ugyanakkor azt mondja, ha a szaktárca javaslatát fogadja el a kormány, a kistelepüléseknél az államnak kellene állnia a többletköltségeket, a gazdagabb önkormányzatoknak viszont lenne forrása a hat év alattiak étkeztetésére.

„Ez egy teljesen centralizált államháztartási, pénzügyi rendszer, ami jelen pillanatban van, és nem jó, hogyha ebbe valaki mondjuk önállóan is bármilyen gondolattal, bármire is próbálna pénzt fordítani. Itt a lényeg az, hogy a beszedett adó, az a 700 milliárd forintnyi adó, az lehetőleg menjen vissza az állami feladatok ellátására” – közölte Schmidt Jenő elnök.

A szaktárca javaslatánál a rászorultság önbevalláson alapulna, amelyet a későbbiek során a jegyző ellenőrizne.

A műsor itt tekinthető meg.

Forrás: Hír TV


Vissza