2024. május 8. Mihály napja van
MÖSZLAP
MÖSZLAP

möszlap

A társadalmi felzárkózás eszközei és lehetőségei – Veszprémben zárult a MÖSZ konzultáció-sorozata

Hír

2016-11-15


A „Társadalmi felzárkózás és integ- ráció” című, Veszprémben rendezett szakmai konferenciával zárult a Magyar Önkormányzatok Szövetsége (MÖSZ) Hanns-Seidel Alapítvány által támogatott őszi kistelepülési integrációs konzultáció-sorozata. A rendezvényen a társadalmi felzárkóztatás, a roma integráció, az önfenntartás és a közoktatás témakörében hangzottak el előadá- sok, amelyeket panelbeszélgetés és a megjelent polgármeste- rekkel folytatott konzultáció követett.



A „Társadalmi felzárkózás és integráció” című, Veszprém- ben rendezett szakmai konferenciával zárult a Magyar Önkormányzatok Szövetsége (MÖSZ) Hanns-Seidel Alapít- vány által támogatott őszi kistelepülési integrációs konzul- táció-sorozata. A rendezvényen a társadalmi felzárkóztatás, a roma integráció, az önfenntartás és a közoktatás témakörében hangzottak el előadások, amelyeket panelbeszélgetés és a megjelent polgármesterekkel folytatott konzultáció követett.



A konferencia előadói a társadalmi integráció és felzárkóztatás helyi jó példáit osztották meg a hallgatósággal

Gémesi György MÖSZ elnök és Kész Zoltán országgyűlési képviselő köszöntője után Pergő Margit, Berhida polgármestere osztotta meg az egybegyűltekkel települése roma integrációs programjának legfontosabb elemeit. Mint előadásából kiderült, a felzárkóztatás három lépcsőben történik, kezdve a hiányzó alapismereteket pótló, viselkedési és beilleszkedési zavarokat enyhítő beiskolázás előtti fejlesztéssel, amit iskolai fejlesztő programok követnek, míg a felnőttek esetében a közfoglalkoztatás, illetve a munkaerőpiacra való juttatás a cél.

Szintén a halmozottan hátrányos helyzetűek felzárkóztatása, az elvándorlás és a teljes társadalmi széthullás megakadályozása volt a célja Üveges Gábornak, Hernádszentandrás polgármesterének, akinek az ökológiai zöldségtermesztésre épülő Bioszentandrás projekt segítségével sikerült elképzelését megvalósítania. Mára a zöldségek mellett feldolgozott termékek, kézműves áruk és fűszernövények széles választéka kapható a boltokban az országszerte ismert Bioszentandrás márkanév alatt, a 440 fős, 40 százalékban romák lakta település pedig jó úton halad az önfenntartás felé.

Ambrus Gyöngyi, Kistokaj korábban pedagógusként, iskolaigazgatóként tevékenykedő polgármestere az oktatásban látja a társadalmi felzárkóztatás leghatékonyabb eszközét. Ehhez települése óvodájában és iskolájában számos olyan módszertani megoldást dolgoztak már ki, amelyeket, mint jó gyakorlatokat, más települések is átvettek tőlük.

Pilz Olivér, a miskolci Hermann Ottó Gimnázium tanára, a Tanítanék Mozgalom vezetőségi tagja az oktatás és az iskola integrációs szerepéről tartott előadásában előbb a közoktatást érintő legnagyobb problémákra világított rá, majd betekintést nyújtott abba a párbeszédbe vagy inkább küzdelembe, amit szervezetük az EMMI Oktatásért Felelős Államtitkárságával folytat, végezetül pedig a Tanítanék megoldási javaslataira hívta fel a figyelmet.

A konferencia második részében az előadók, valamint Dr. Nagy Emília és Kész Zoltán panelbeszélgetés keretében fejtették ki véleményüket a közoktatás és a társadalmi integráció tárgykörében, Wittinghoff Tamás, Budaörs polgármestere, a MÖSZ Polgármesteri Tagozatának elnöke moderálásával. Ezután a megjelent polgármesterek mondták el észrevételeiket, tapasztalataikat az elhangzottakkal kapcsolatba


n. Mint kiderült, több Veszprém megyei településen is a lakosság passzivitása jelenti a legnagyobb akadályt a jól működő közösségek kialakítása előtt, ezt pedig csak a polgármester személyes aktivitásával, jó példát mutatva lehet megváltoztatni, ahogyan Hernádszentandráson is sikerült.

möszlap.hu

Letölthető tartalmak:
- Pergő Margit előadása
- Pilz Olivér előadása 1.  
- Pilz Olivér előadása 2. 
- A rendezvény összefoglaló videója (Pozsgai Miklós, Pofilm)

 















 

 


Vissza