2024. május 26. Fülöp, Evelin napja van
MÖSZLAP
MÖSZLAP

möszlap

A siker útja Hernádszentandrástól BioSzentandrásig

Hír

2014-05-21


A kistelepülések nem életképtelenek, csak megfelelő funkciót kell találni számukra – mondta Üveges Gábor, a Borsod-Abaúj-Zemplén megyei Hernádszentandrás polgármestere 2014. május 21-én, a MÖSZ „Háztáji gazdálkodás és öngondoskodás, helyi termelés kapcsolata az értékesítéssel, de kiváltképp a közétkeztetéssel” című vidékfejlesztési konferenciáján. Hernádszentandráson a BioSzentandrás projektben találták meg a megoldást. A kistelepülések nem életképtelenek, csak megfelelő funkciót kell találni számukra – mondta Üveges Gábor, a Borsod-Abaúj-Zemplén megyei Hernádszentandrás polgármestere 2014. május 21-én, a MÖSZ „Háztáji gazdálkodás és öngondoskodás, helyi termelés kapcsolata az értékesítéssel, de kiváltképp a közétkeztetéssel” című vidékfejlesztési konferenciáján. Hernádszentandráson a BioSzentandrás projektben találták meg a megoldást.Csikász Gábor (MNVH) az önkormányzatok együttműködésének fontosságát hangsúlyozza

„Egyesek életképtelennek nevezik a néhány száz fős kistelepüléseket, pedig nem azok, csak meg kellene találni a megfelelő funkciót számukra” – kezdte előadását Üveges Gábor, a konferenciának otthont adó Hernádszentandrás polgármestere. „Nem fentről kell várni a segítséget, hanem helyen megtalálni a megoldást a helyi adottságok, piaci igények és a fenntarthatóság szempontjainak figyelembe vételével” – tette hozzá. Hernádszentandráson is így kezdték felépíteni 2010 végétől a BioSzentandrás projektet. Az első évben 6000 négyzetméteren, három fóliasátorral láttak neki a konyhakerti zöldségek ökológiai termesztésének, a megtermelt élelmiszereket pedig egymás között osztották el. A második évben megkétszerezték a termőterületet és a termény nagyobb részét már a piacon értékesítették.

Jelenleg 2,5 hektáron folyik a termelés, a fóliasátrak száma hatra nőtt, a termékkosárban pedig a friss zöldségek mellett a feldolgozott termékek, a kézműves áruk és a fűszernövények is megjelentek. Mindehhez különböző pályázatok segítségével szereztek forrásokat. Legújabb fejlesztésüket, a 12 millió forintos feldolgozóüzemet például egy LEADER-pályázat segítségével hozták tető alá. BioSzentandrás márkanévvel megjelent termékeik – amelyek között olyan különlegességek is vannak, mint a lilahagyma lekvár és a levendula szörp – csakúgy megtalálhatók a termelői piacokon, mint a nagyobb áruházak polcain, mindemellett ők látják el friss alapanyagokkal a 2013-as év legjobb vidéki éttermének megválasztott encsi „Anyukám mondta” éttermet. A BioSzentandrás projekt keretében jelenleg közel húszféle terméket állítanak elő, de Üveges Gábor szeretné tovább bővíteni, illetve térségi szintre fejleszteni a programot. 

Csikász Gábor, a Magyar Nemzeti Vidéki Hálózat (MNVH) Borsod-Abaúj-Zemplén megyei referense a 2014-2020-as uniós finanszírozási időszakra vonatkozó Vidékfejlesztési Program legfontosabb prioritásait, illetve az önkormányzatok számára leghasznosabb pályázati lehetőségeit foglalta össze a hallgatóságnak, külön említve a LEADER-programok utódjának tekinthető 6. prioritást. Mint elmondta, ezentúl is a LEADER egyesületek készítik majd el saját fejlesztési stratégiáikat, s ezekhez szükség van a környező települések polgármestereinek javaslataira is. A vidékfejlesztési referens kiemelte, hogy a pályázatok jelentős részéhez szükség lesz az önkormányzatok összefogására, ami a jól működő vidékfejlesztés egyik legfontosabb sarokpontja, valamint felhívta a figyelmet azokra az előfinanszírozási, kamattámogatási és kedvezményes hitelfelvételi lehetőségekre, amelyek a következő időszakban megkönnyíthetik a pályázást az önkormányzatok számára.

Az előadásokat követően a polgármesterek személyesen is megismerkedhettek a hernádszentandrási ökogazdálkodással, majd megkóstolhattak néhányat az itt termelt zöldségek felhasználásával készült ételekből.

Forrás: Magyar Polgármester Online 

 

 

 


Vissza