2024. május 26. Fülöp, Evelin napja van
MÖSZLAP
MÖSZLAP

möszlap

A MÖSZ Szolidaritási Alapot nyit Uszka számára

Hír

2016-09-26


Lakhatási krízis fenyeget a Szabolcs-Szatmár-Bereg megyei Uszka köz- ségben, ahol a 2016. június 21-i ítéletidőben súlyos károkat szenvedett házak felét még mindig sem sikerült kijavítani. A helyi lakhatási válsághelyzet kialakulását megelőzendő, a Magyar Önkor- mányzatok Szövetsége (MÖSZ) Szolidaritási Alapot nyit, amelynek keretében gyűjtést szervez Uszka község javára és kéri a magyar önkormányzatokat, polgármestereket és mindenkit, aki szolidaritást vállalva teheti, segítse adományaival a katasztrófa sújtotta települést. A MÖSZ jégkár szolidaritási alapjának számlaszáma: 10103836–09701600–00000005.Lakhatási krízis fenyeget a Szabolcs-Szatmár-Bereg megyei Uszka községben, ahol a 2016. június 21-i ítéletidőben súlyos káro- kat szenvedett házak felét még mindig sem sikerült kijavítani. A helyi lakhatási válsághelyzet kialakulását megelőzendő, a Magyar Önkormányzatok Szövetsége (MÖSZ) Szolidaritási Alapot nyit, amelynek keretében gyűjtést szervez Uszka község javára és kéri a magyar önkormányzatokat, polgármestereket és mindenkit, aki szolidaritást vállalva teheti, segítse adományaival a katasztrófa sújtotta települést. A MÖSZ jégkár szolidaritási alapjának számlaszáma: 10103836–09701600–00000005.

Mint ismert, június 21-én óriási jégeső sújtott hét Szabolcs-Szatmár-Bereg megyei községet, Zajtát, Rozsályt, Méhteleket, Garbolcot, Kishódost, Nagyhódost és Uszkát. Utóbbiban különösen nagy pusztítást végzett az ítéletidő: a viharban 77, többségében magántulajdonú ingatlant ért komoly jégkár. A kormányhivatal részletes felmérése alapján Uszka községben 32,5 millió forintos kár keletkezett, de a helyreállítás még ennél is többe kerülhet.

Tizenkét lakóházon teljes tetőcserére lenne szükség, melyek egyenként 1-1,5 millió forintba kerülnek. Ezt azonban nem tudják megfizetni a tulajdonosok, a károsult házakon nem volt biztosítás. Tekintettel arra, hogy a település lakóinak egy főre jutó havi jövedelme 15 – 25 ezer forint között mozog, a mindennapi létfenntartás is komoly kihívásokat jelent, ezért ebből az összegből a lakásbiztosítást nem tudják megfizetni a lakóingatlanok többségét illetően.

A jégkár óta is rendszeresek az esőzések és a község lakó saját erőből nem tudják megfizetni lakóingatlanaik helyreállítási költségeit és az ehhez szükséges anyagok pénzügyi forrása, valamint a helyreállításokhoz szükséges szakmunka azonnali biztosítása nélkül az őszi időszakban lassan lakhatatlanná válnak. Uszka Község Önkormányzata vis maior pályázatot nyújtott be a jogszabályi kritériumokra figyelemmel és a Belügyminisztérium a különösen súlyos természeti károk mérséklésére vis maior előleget folyósított a település számára. Ugyanakkor a magántulajdonokban keletkezett helyreállítási károk anyagköltségeire és szakmunka biztosítására nincs pénzügyi és humán erőforrás.

Az ingatlanok állapotának további romlásának és az emiatt fenyegető lakhatási krízis kialakulásának elkerülésére a Magyar Önkormányzatok Szövetsége szolidaritási alap nyitásával gyűjtést szervez Uszka község javára. 

A jégkár szolidaritási alap számlaszámra: 10103836–09701600–00000005 

Az adományokat Uszka közösségének nevében előre köszöni Szövetségünk.


Vissza