2024. április 26. Ervin napja van
MÖSZLAP
MÖSZLAP

möszlap

A MÖSZ elnökének nyilatkozata az újabb, önkormányzatokat érintő változásokról

Hír

2012-09-12


Dr. Gémesi György, MÖSZ elnök a településeket érintő polgári védelmi feladatok, valamint a múzeumokkal kapcsolatos átszervezések témájában ismertette a Szövetség álláspontját.



„Az önkéntes polgári szolgálat nem arról szól, hogy a polgármester berendel valakit, akit nem kedvel, hogy takarítsa ki az utcát" - mondta Gémesi György augusztus 6-án az ATV Egyenes Beszéd című műsorában. A Magyar Önkormányzatok Szövetségének elnöke szerint az ötlet alapvetően jó, hogy olyan lehetőség kerül a hivatalok kezébe, amellyel helyre tudják állítani a rendet, a végrehajtás ugyanakkor felvet bizonyos aggályokat.

Erről - a végrehajtás módjáról - ugyanis egyelőre semmit sem lehet tudni, jó lett volna, ha az önkormányzatokat is bevonják ennek kidolgozásába - tette hozzá. Gémesi György azt mondta: az önkéntes polgári szolgálatosokat a katasztrófavédelem munkatársai képzik majd ki, de egyelőre az sem tisztázott, hogy a 40 órás gyakorlat költségeit ki fogja állni. Gödöllő polgármestere hozzátette: ezt nem tartja rossz ötletnek, mert korábban többször szervezett akciókat árvizekhez, és ott azt tapasztalta, hogy a helyiek nem akartak segíteni a munkálatokban.  
Forrás: atv.hu

 

„Nem lehet labdázni a múzeumokkal" - így kommentálta a Magyar Önkormányzatok Országos Szövetségének (MÖSZ) elnöke augusztus 3-án, a Klubrádióban azt a javaslatot, amely szerint a korábban megyei fenntartású múzeumokat és könyvtárakat a városoknak adja a kormány. Gémesi György a Reggeli gyorsban azt mondta, augusztus van és még mindig nem tudni, hogy jövőre az új feladatrendszerbe mennyi forrás jut majd.

Gémesi György azt feltételezi, hogy nemhogy több, hanem kevesebb forrás lesz ugyanazokra a feladatokra, és amelyeket átvesz az állam az önkormányzatoktól, azokra kevesebbet fog költeni. A szűkülő forrásokat nyilván elsősorban a kötelező feladatokra fordítják, a nem kötelező, vállalt feladatokra, olyanokra, mint például a kultúra vagy a sport még kevesebb fog jutni - tette hozzá a gödöllői polgármester.

Mint mondta, a múzeumok általában viszik a pénzt, bevételt nem sokat hoznak, támogatásra szorulnak és a városi múzeumok épületei sincsenek a legjobb állapotban. A hazai múzeumokban komoly gyűjtemények, értékek vannak. Ezek fenntartása nem jóindulat kérdése - hangoztatta.

Forrás: Klubrádió


Vissza