2023. december 11. Árpád napja van
MÖSZLAP
MÖSZLAP

möszlap

A Magyar Önkormányzatok Szövetsége - elnökségi ülés

Hír

2020-12-14


A Magyar Önkormányzatok Szövetsége 2020. december 9-én elnökségi ülést tartott.

Az elnökség megtárgyalta és megállapította, hogy a kormány önkormányzati adók befagyasztásával kapcsolatos döntése korlátozza az önkormányzatok alaptörvényben biztosított önrendelkezési jogát. Ezért a MÖSZ elnöksége a Települési Önkormányzatok Szövetségéhez (TÖOSZ) hasonlóan támogatja, hogy az érintett önkormányzatok az Alkotmánybírósághoz forduljanak és ebben szakmai segítséget biztosít az érintett településeknek.A Magyar Önkormányzatok Szövetsége 2020. december 9-én elnökségi ülést tartott.

Az elnökség megtárgyalta és megállapította, hogy a kormány önkormányzati adók befagyasztásával kapcsolatos döntése korlátozza az önkormányzatok alaptörvényben biztosított önrendelkezési jogát. Ezért a MÖSZ elnöksége a Települési Önkormányzatok Szövetségéhez (TÖOSZ) hasonlóan támogatja, hogy az érintett önkormányzatok az Alkotmánybírósághoz forduljanak és ebben szakmai segítséget biztosít az érintett településeknek.

 

Az elnökség megállapította, a kormány döntése elvette a lehetőséget az önkormányzatoktól, hogy adóátrendezéssel lakossági terheket nem növelő, azt akár csökkentő, arányos közteherviselés kialakításával megsegítsék a helyi kis és középvállalkozásokat.

Az elnök tájékoztatta az elnökséget a Magyar Iparkamara elnökével Parragh Lászlóval folytatott megbeszéléséről. A TÖOSZ elnökség támogatta javaslatot, az Iparkamara és a Magyar Önkormányzatok között tervezett szakmai konzultáció megszervezéséről annak érdekében, hogy a két szövetség együtt tegyen javaslatot a kormány számára a korábban felvetett iparűzési adó " kiváltására", akár az szja terhére.

A MÖSZ elnöksége támogatja a 250 lengyel és magyar önkormányzat Európai Bizottsághoz eljuttatott kérését, hogy az önkormányzatok arányosan részesüljenek az országuknak megítélt európai uniós helyreállítási alapból.

Az elnökség sajnálattal állapította meg, hogy dr. Pintér Sándor belügyminiszter úrnak írt levélre, melyben az elnök mielőbbi tárgyalást kezdeményezett az önkormányzatok jövő évi költségvetésével kapcsolatban nem érkezett válasz. A szövetség továbbra is elengedhetetlennek tartja a kormány elvonásai és a járvány védekezéssel is összefüggő többlet feladatok miatt ellehetetlenített önkormányzatok többlet pénzügyi támogatását, különösen a jövő évi önkormányzati költségvetés tükrében.

Az elnökség következő ülése január második felében lesz, ahol a napirendek között szerepel majd a megyei területfejlesztési programokról való tájékoztatás meghallgatása, szakmai értékelése.

 


Vissza