2024. április 20. Tivadar napja van
MÖSZLAP
MÖSZLAP

möszlap

A Magyar Önkormányzatok Szövetsége, a Hanns-Seidel Alapítvány támogatásával 2017. szeptember 13-án Nógrádmarcalon szakmai workshopot tartott „ Társadalmi integráció a kistelepüléseken „ témakörben.

Hír

2017-09-13


 Lányi András: Palóc jövő ( tanulmány)



Dr. Gémesi György a MÖSZ elnöke, bevezetőjében hangsúlyozta a MÖSZ hármas feladatkörét, az érdekvédelem, a konzultáció és a nemzetközi képviselet területén, melyet továbbra is próbál eredményesen ellátni.

Előadásában elmondta, hogy ugyan párbeszéd van az országos önkormányzati szövetségek és a kormány között , - ennek egyik fóruma az ÖNET ülés -, de érdemi egyeztetés ezeken a platformokon nem történik.

 

Konferenciák, kisebb létszámú workshopok adnak fórumot a szakmai polgármesteri konzultációkra, melynek egyik helyszíne a mai rendezvény is.

 

A szövetség nemzetközi képviselete, mind az EU Régiók Bizottságában, mind Strasszburgban továbbra is biztosított. De hasonlóan fontosak a kétoldalú nemzeti együttműködéseink is.

  

 

Gyenes Szilárd természeti erőforrás gazdálkodási és vidékfejlesztési agrármérnök, mint házigazda köszöntötte a rendezvény résztvevőit, majd átfogóan beszélt a hazai önkormányzati társulások, vidék szakmai integrációjában játszott szerepéről.

 

Felhívta a jelenlévők figyelmét Lányi András : Palóc jövő (vidékfejlesztés alulnézetből) című szakmai tanulmányára, mely hűen vázolja elénk a mezőgazdaság nélkül vidék jövőképét .

 

Vitaindítóként emlékeztetett a rendszerváltáskori önkormányzatiság értékeire, az állam és az önkormányzatok közötti feladatmegosztás fontosságára. Kezdetben az önkormányzatok társulása egy jogi lehetőség volt, amely önszerveződő, szabad szervezetiséggel rendelkező formát jelentett.

 

Ezek a társulások versengő közösségek voltak, szakértői hálózattal. Mára az önkéntességet és a szubszidiaritást felváltotta egyfajta apátia az önkormányzatok körében, ahogyan csökken az önkormányzatok feladat-és hatásköre, úgy csökken a társulásoké is. Ez azt eredményezte, hogy senki nem akar függeni senkitől és a  „majd az állam megoldja” gondolkodás nyert teret. Drámai visszafordulás ez, hosszú távon fenntarthatatlan helyzetet eredményez.    

 

Dr. Gémesi György elnök mielőtt átadta volna a szót a következő előadónak, megerősítette, hogy a kezdeti „félelem” a kistérségi társulások iránt alaptalan volt. Bebizonyosodott, hogy működésükre igenis szükség van,hiszen sok a közös feladat, amit hatékonyan ebben a formában lehet megoldani.

Ezek a társulások versenyképesek, ennek a formának van jövője.

 

Ezt követően átadta a szót Lőrincz Leó főtanácsadónak, a Belügyminisztérium képviselőjének, aki vidéki konferencia sorozatink rendszeres előadója, a közfoglalkoztatás aktuális és jövőbeni kihívásai témakörben.

 

A közfoglalkoztatás ebben a formában 2011-óta működik, azóta számos változtatáson ment keresztül.

 

Hasonlóan a korábbi helyszíneinken elhangzottakhoz, az előadó ismertette a mai magyar munkaerőpiaci helyzetet ( strukturális munkanélküliség következményeit), bemutatta a 2017. év munkaprogramjait és beszélt a 2017. év második felében, 2018-ban bekövetkező várható változásokról, annak hatásairól is.

 

Dr. Sütőné Sólyom Zita irodavezető asszony a Magyar Államkincstár Nógrád Megyei Igazgatóság Államháztartási Irodája részéről átfogó tájékoztatást adott az önkormányzati ASP rendszer bevezetésének tapasztalatairól. Ennek kapcsán ismertette az ASP gazdálkodási szakrendszerek, az adórendszer már lezajlott képzéseinek tapasztalatait. Kiemelte, hogy fokozott figyelemmel kísérik a hibajegykezelést, minden segítséget próbálnak megadni a hozzájuk forduló önkormányzati szakembereknek. A rendszer a hibák ellenére is működik, bízik benne, hogy a 2018-ban csatlakozó önkormányzatok kevesebb problémával jutnak túl a kezdeti nehézségeken. 

 

Az előadásokat követően Burmeister Zsuzsa az S-TÉR Kft kereskedelmi vezetője mutatta be színes összeállítását a cég által forgalmazott szabadidős kül-és beltéri eszközökről, játszóterekről, közterek díszítését szolgáló virágültetvényeikről.

 

A konferencia sorozat következő állomása 2017. szeptember 14-én Isaszegen lesz.

 

Lányi András: Palóc jövő ( tanulmány)

 


Vissza