2024. április 24. György napja van
MÖSZLAP
MÖSZLAP

möszlap

A magyar egészségügy önkormányzati nézőpontból – Gémesi György az Önkormányzati Egészségügyi Napok Téli Szimpóziumán

Hír

2015-02-24


Az önkormányzatok egészségügyi ellátásban betöltött szerepéről, feladatairól és felelősségéről beszélt előadásában Gémesi György, a Magyar Önkormányzatok Szövetsége (MÖSZ) elnöke az Önkormányzati Egészségügyi Napok téli szimpóziumán, 2015. február 24-én, Budapesten, ahol elsősorban az egészségügyi ellátórendszer átalakítása során megtett és tervezett intézkedések várható hatásai, mellékhatásai kerültek terítékre.Az önkormányzatok egészségügyi ellátásban betöltött szerepéről, feladatairól és felelősségéről beszélt előadásában Gémesi György, a Magyar Önkormányzatok Szövetsége (MÖSZ) elnöke az Önkormányzati Egészségügyi Napok téli szimpóziumán, 2015. február 24-én, Budapesten, ahol elsősorban az egészségügyi ellátórendszer átalakítása során megtett és tervezett intézkedések várható hatásai, mellékhatásai kerültek terítékre.Gémesi György: a helyi közösségek saját kreativitásukkal is hozzájárulnak az intézmények működtetéséhez

Az egészségügyi ellátórendszer fenntartásában és a helyi közösségek egészségi állapotának alakításában vállalt önkormányzati szerepről szólva
Gémesi György többségében egyetértett az egészségügyben történt változásokkal. Így volt ez például a kórházak állami kézbe vétele esetében, bár – mint mondta – azóta sem történt lényegi változás az intézmények működésében.

Örvendetesnek nevezte az egészségügyi alapellátás önkormányzati kézben maradását is, ami – véleménye szerint – jobb helyen van az önkormányzatoknál, hiszen ez esetben továbbra megmarad a személyes kontaktus az emberekkel, akiktől közvetlenül érkezhetnek a visszajelzések. Az önkormányzati feladatok állami kézbe vételének negatív példájaként említette a közoktatást, ahol a döntéshozók lemondtak arról a kreativitásról, arról a pluszról, amit a helyi közösségek tudnak hozzáadni az intézmények működtetéséhez.

A háziorvosokkal kapcsolatban tervezett intézkedéseket illetően a MÖSZ elnöke egyetért az iparűzési adó fizetése alóli mentesség megadásával, viszont a rezsiköltség elengedését nem támogatja. A rendelőintézetek használatáért fizetendő bérleti díj elengedését el tudja fogadni, de felhívja a figyelmet az amortizációs költségekre, amelyek az önkormányzatokat terhelik.

A következő generáció egészségének megalapozásában döntő fontosságú a mindennapos testnevelés bevezetése – fejtette ki Gémesi György –, de az iskolán kívül is gondoskodni kell a sportolási lehetőségek megteremtéséről, ami szintén önkormányzati faladat, legyen szó szabadtéri fitneszparkok építéséről, vagy a települési tömegsport rendezvények, illetve egészséges életmódra nevelést szolgáló szabadidős programok szervezéséről.

A szimpózium további részében – egyebek mellett – a készülő alapellátási törvény-tervezetről, az egynapos ellátás szerepének növeléséről, a kórházi adósságállomány konszolidációjáról, a hálapénz munka- és büntetőjogi megítéléséről, a műhibaperekről, továbbá az egyetemekhez köthető betegellátás helyzetéről hangzottak el előadások.

möszlap.hu  


Vissza