2024. május 26. Fülöp, Evelin napja van
MÖSZLAP
MÖSZLAP

möszlap

A magyar egészségügy helyzete polgármesteri szemmel

Hír

2014-09-02


„Egészségügy 5 dimenzióban” címmel rendezték meg az Önkormányzati Egészségügyi Napok XVIII. konferenciáját 2014. szeptember 2-án, Budapesten, ahol Dr. Gémesi György, Gödöllő polgármestere, a Magyar Önkormányzatok Szövetsége (MÖSZ) elnöke az egészségügyi ellátórendszer fenntartásában és a helyi közösségek egészségi állapotának alakításában vállalt önkormányzati szerepről és felelősségről tartott előadást.„Egészségügy 5 dimenzióban” címmel rendezték meg az Önkormányzati Egészségügyi Napok XVIII. konferenciáját 2014. szeptember 2-án, Budapesten, ahol Dr. Gémesi György, Gödöllő polgármestere, a Magyar Önkormányzatok Szövetsége (MÖSZ) elnöke az egészségügyi ellátórendszer fenntartásában és a helyi közösségek egészségi állapotának alakításában vállalt önkormányzati szerepről és felelősségről tartott előadást.A MÖSZ elnöke szerint az egészségmegőrzés terén jelentős lépés volt a mindennapos testnevelés bevezetése


A magyarok egészségi állapota katasztrofális – állapította meg bevezető előadásában Dr. Gémesi György, aki egykori válogatott sportolóként, volt sebész- és sportorvosként, illetve polgármesterként több nézőpontból figyeli a magyar egészségügyi rendszerben történő változásokat, amelyek többségét egyébként pozitív irányú tartja. A MÖSZ elnöke egyetért a kórházak állami kézbe vételével és örvendetesnek nevezte azt is, hogy a települések túlnyomó többsége ragaszkodott járóbeteg-szakrendelőjének fenntartásához.

Mint Gémesi György elmondta, az alapellátás önkormányzati kézben maradása is örvendetes, hiszen így továbbra is közvetlen a kapcsolat az emberekkel, megfelelően működik a társadalmi kontroll. Más kérdés, hogy sajnos vannak olyan térségek hazánkban – főképpen az ország északi és keleti részén – ahol az orvoshiány miatt nagyon meg kell küzdeniük a polgármestereknek az alapellátás biztosításáért.

Az egészségmegőrzés terén jelentős lépés volt a mindennapos testnevelés bevezetése, ahogy a fitness parkok számának szaporodása is a fizikai kondíció megőrzését, erősítését szolgálja, minden korosztály számára.

A konferencia további részében az egészségügy legnevesebb hazai szakemberei tartottak előadásokat – többek között – az egészségügyi reformról, a hálapénzről, a telemedicináról, az alternatív gyógymódok kockázatairól, a globális klímaváltozás egészségügyi következményeiről, az ellátórendszer túlterheltségéről és területi egyenlőtlenségéről, az egészségügyi szakdolgozók életpálya modelljéről, valamint a kormány aktuális egészségügy-politikai terveiről.

Forrás: Magyar Polgármester Online  


Vissza