2023. december 11. Árpád napja van
MÖSZLAP
MÖSZLAP

möszlap

A Legjobb Önkormányzati Gyakorlatok Program 2017. évi nyertes pályázói

Hír

2017-10-26


A Legjobb Önkormányzati Gyakorlatok Programját a Települési Önkormányzatok Országos Szövetsége (TÖOSZ) az Európa Tanács Helyi és Regionális Demokrácia Szakértői Központja együttműködésével hirdeti meg 2008-tól folyamatosan. 2017-ben a megvalósításában részt vett a Magyar Faluszövetség, a Magyar Önkormányzatok Szövetsége, a Belügyminisztérium, az Országos Polgárőr Szövetség és az Emberi Erőforrások Minisztériuma is.

 

A pályázati program célja új és innovatív helyi megoldások, a legjobb önkormányzati gyakorlatok feltérképezése, és az ilyen megoldásokat nyújtó önkormányzatok tudásának és tapasztalatának megismertetése az ország más önkormányzataival és a szakmai közélettel. A Legjobb Önkormányzati Gyakorlatok Programját a Települési Önkormányzatok Országos Szövetsége (TÖOSZ) az Európa Tanács Helyi és Regionális Demokrácia Szakértői Központja együttműködésével hirdeti meg 2008-tól folyamatosan. 2017-ben a megvalósításában részt vett a Magyar Faluszövetség, a Magyar Önkormányzatok Szövetsége, a Belügyminisztérium, az Országos Polgárőr Szövetség és az Emberi Erőforrások Minisztériuma is.

 

A pályázati program célja új és innovatív helyi megoldások, a legjobb önkormányzati gyakorlatok feltérképezése, és az ilyen megoldásokat nyújtó önkormányzatok tudásának és tapasztalatának megismertetése az ország más önkormányzataival és a szakmai közélettel. 

 

Az idei pályázati szakasznak két pályázati témája volt: a „Közös-többszörös” – a településen élő romák és nem romák példaértékű közös(ségi) programjai, tevékenységei, amelynek kiemelt célja volt az olyan jó gyakorlatok felkutatása, amelyek a feszültségek enyhítése, a roma és nem-roma párbeszéd elősegítése, az előítéletek csökkentése révén erősítik a helyi roma közösségek identitását, javítják a kultúrához, oktatáshoz, egészségügyhöz, munkához és szociális, társadalmi javakhoz való hozzáférést, ugyanakkor a nem roma lakosság körében is pozitív visszhangra találnak.

 

A másik téma a Helyi polgárőrség és az önkormányzat együttműködése, a helyi önkormányzat és a helyi polgárőr egyesület együttműködésén alapuló közös programok felkutatását célozta.

 

„Közös-többszörös”-a településen élő romák és nem romák példaértékű közös(ségi) programjai idei nyertesei:


1. helyezett Budapest Főváros IX. kerülete - Díjazás: 1.200.000 Ft.

 

2. helyezett Budaörs - Díjazás: 800.000 Ft.

 

3. helyezett Kisújszállás -Díjazás: 500.00 Ft.

 

 

Helyi polgárőrség és az önkormányzat együttműködése program nyertesei:


1. helyezett Ajak - Díjazás: 1.200.000 Ft.

 

2. helyezett Abasár - Díjazás: 1.000.000 Ft.

 

3. helyezett Budapest Főváros XIII. kerülete - Díjazás: 800.000 Ft.

 

A nyertesek a díjakat a Belügyminisztérium Márvány aulájában, ünnepélyes keretek között vehették át, 2017. október 24-én.

Minden pályázónak , a nyerteseknek pedig külön örömmel gratulálunk!

 

Dr. Gémesi György MÖSZ elnök


Vissza