2024. április 26. Ervin napja van
MÖSZLAP
MÖSZLAP

möszlap

A kórházak irányítása alá kerülnek az önkormányzati szakrendelők

2021-03-24


A területileg illetékes kórházak szakmai irányítása alá kerülnek az önkormányzati szakrendelők a veszélyhelyzet idejére, az orvosok - így az egyéb szakképzettséggel rendelkező háziorovot is átcsoportosíthatják más feladat ellátására. A döntést a hatékonyabb egészségügyi védekezés, a betegellátás és az egészségügyi dolgozók kiegyensúlyozottabb terhelése és a védőoltási program végrehajtásának biztosítása érdekében.



A Magyar Közlönyben megjelent rendelet szerint a megyei kórházak a háziorvosok felett irányítási jogot gyakorolhatnak. Az egyéb szakképzettséggel rendelkező háziorvosokat – a védőoltási tevékenység sérelme nélkül – a megyén belül működő, fekvőbeteg- vagy járóbeteg-szakellátást nyújtó egészségügyi intézményhez kirendelhetik.
A gödöllői járásban lévő egészségügyi intézmények, így a Tormay Károly Egészségügyi Központ is a honvédelmi egészségügyi szolgáltató szervezeti egység illetékességi területéhez tartozik.
Dr. Dunai György, a Tormay Károly Egézségügyi Központ igazgatója a változással kapcsolatban azt nyilatkozta, még nincs információ arról, hogyan fogja befolyásolni a döntés a Tormay Károly Egészségügyi Központ munkáját. Amennyiben a betegellátásban változások lesznek, azt az intézmény honlapján fogják közzétenni.
A veszélyhelyzet ideje alatt az önkormányzati szakrendelők vezetői fokozott felelősséggel kötelesek vezetési, irányítási feladataik ellátására, különösen felelnek az általuk vezetett szakrendelő folyamatos, teljes körű, határidőben történő és valós adatszolgáltatásáért.
A szakrendelők vezetői kötelesek a hatékony és összehangolt védekezés érdekében az országos kórház-főigazgató védekezés megszervezésére vonatkozó utasításait végrehajtani, folyamatos kapcsolatot tartani az irányító szerv vezetőjével, az Országos Mentőszolgálattal, valamint a megyei, fővárosi védelmi bizottsággal. Az önkormányzati szakrendelőt működtető egészségügyi szolgáltató felelős az általa végzett védőoltási tevékenység jogszerűségéért, szabályszerűségéért, szakszerűségért – olvasható a Koronavírus Sajtóközpont közleményében.
 
IMG_6955.jpg

Vissza