2024. szeptember 19. Vilhelmina napja van
MÖSZLAP
MÖSZLAP

möszlap

„A bankokhoz hasonlóan az önkormányzatokat is konszolidálni kell"

Hír

2013-01-20


Több százmilliárd forintos hitelállománya van jelenleg az önkormányzatoknak - mondta Gémesi György, a Magyar Önkormányzatok Szövetségének elnöke 2009. augusztus 14-én, InfoRádió Aréna című műsorában. Szerinte az önkormányzatoknak hasonló konszolidációra lenne szükségük, mint a bankoknak. Kiemelte: az önkormányzatok legfeljebb olyan juttatások megszüntetésével tudnának 120 milliárd forintot megtakarítani, melyeknek hiánya komoly politikai következményekkel járna, ám ezt a felelősséget a kormánynak kell vállalnia.




Több százmilliárd forintos hitelállománya van jelenleg az önkormányzatoknak - mondta Gémesi György, a Magyar Önkormányzatok Szövetségének elnöke 2009. augusztus 14-én, InfoRádió Aréna című műsorában. Szerinte az önkormányzatoknak hasonló konszolidációra lenne szükségük, mint a bankoknak. Kiemelte: az önkormányzatok legfeljebb olyan juttatások megszüntetésével tudnának 120 milliárd forintot megtakarítani, melyeknek hiánya komoly politikai következményekkel járna, ám ezt a felelősséget a kormánynak kell vállalnia.

Az önkormányzatok hitelállománya 800 milliárd forint körüli, de ez az utóbbi négy évben duplázódott meg - mondta az InfoRádió Aréna című műsorában Gémesi György, aki kifejtette: ebből a működési hitel 100-120 milliárd, ezt görgetik maguk előtt az önkormányzatok, a többi a fejlesztési hitelállomány, aminek egy része kötvény.

Gémesi György szerint az önkormányzatoknak hasonló konszolidációra lenne szükségük, mint a bankoknak. A települések kényszerből, az állami feladatok ellátására és fejlesztésre vettek fel - emelte ki.

Évek óta csökken az állami finanszírozás reálértéke, idén nominálértéken is, és ebből akarnak még 10 százalékot levenni, ami nonszensz - hangsúlyozta. Szólt arról is, az önkormányzatok legfeljebb olyan juttatások megszüntetésével tudnának 120 milliárd forintot megtakarítani, melyeknek hiánya komoly politikai következményekkel járna, de ezt a felelősséget a kormánynak kell vállalnia.

Gödöllő polgármestere példaként említette, hogy a gyermekétkeztetés területén 40 milliárdot lehetne megspórolni, ám hozzátette, ezzel a lépéssel ő sem ért egyet. Az állam tanácsolhatja az önkormányzatoknak, hogy a nem kötelező feladatokra, így a sportra és a kultúrára ne költsenek, de ezzel mindkét rendszer felborulna - mondta Gémesi György.

A politikus emlékeztetett: a színházaknál az önkormányzat egyharmadnyi támogatást nyújt, a sportot pedig 20 milliárddal támogatják, míg a költségvetés 3-4 milliárddal. 

Foprás: InfoRádió


Vissza