2024. 404:en:April 27. Zita, Mariann napja van
MÖSZLAP
MÖSZLAP

möszlap

Edenred csekély értékű utalvány: valódi támogatás és elismerés az önkormányzati dolgozóknak is

Hír

2022-10-20


A költséghatékony, csekély értékű juttatás alkalmazásával még a rendkívül nehéz és kihívásokkal teli időkben is biztosítható az önkormányzati dolgozók motiválása, megtartása és támogatása. A csekély értékű ajándék évi egy alkalommal adható, maximum 20.000 forint értékig.



Az Európa-szerte évtizedes csúcson járó infláció és az energiaárak drasztikus növekedése Magyarországon is rendkívül nehéz helyzetbe hozta az önkormányzatokat, intézményeiket és vállalataikat. Miközben jelentős kihívásokkal néznek szembe, alapvető fontosságúvá vált a dolgozók folyamatos motiválása, megtartása és támogatása. Várhatóan az elkövetkező időszak sem lesz könnyebb, szerencsére azonban megoldást jelenthet, hogy a települések is élhetnek olyan béren kívüli juttatási elemekkel, amelyekre a jogszabályok lehetőséget adnak, és amelyek lényegesen kevesebbe kerülnek a munkáltatók számára, mint ugyanannak az összegű juttatásnak a bérként való kifizetése.

Ezen lehetőségek egyike a csekély értékű ajándék. Az Edenred, a magyar juttatási piac meghatározó szereplője az önkormányzatoknak, önkormányzati vállalatoknak is biztosítja az Szja tv. 70.§ (9) bekezdés a) pontja szerinti dolgozói „csekély értékű ajándék” fogalmába tartozó utalványt. Ez a juttatási elem évi egy alkalommal adható, a minimálbér 10%-áig, azaz 2022 januárjától 20.000 forintig, 33,04% közteherrel.

A csekély értékű ajándék nem csupán közvetlenül a munkavállalónak nyújtható, hanem akár valamelyik közeli hozzátartozójának is, vagyis így közvetve még nagyobb összeggel támogatható az alkalmazott. A csekély értékű ajándék, mint pénzbeli juttatás kiadható meghatározott szolgáltatásra vagy termékre, illetve beváltható meghatározott szolgáltatás- és termékkörre készpénz-helyettesítő fizetőeszközként. Utóbbit a megajándékozott – igényei szerint – mindennapos költéseire fordíthatja.

Míg 20.000 forint juttatása Edenred utalvánnyal mindössze 26.608 forintjába kerül a munkáltatónak, addig ugyanennek az összegnek a bérként való kifizetése 33.985(!) forinttal terheli az önkormányzatok kiadási tételeit. Az utalványok felhasználási palettája rendkívül széles: elkölthető többek között élelmiszer, melegétel, műszaki- és lakberendezési cikk, szépségápolás, könyv vagy akár ruházat vásárlására is. Amennyiben pedig a munkáltatónak lehetősége van évi egyszeri 20.000 forintnál magasabb összeggel támogatni dolgozóit és családjukat, úgy az Edenred Családi Kártyákon szintén kedvező adózással teheti ezt meg.

A munkáltatói költségek csökkentése mellett az Edenred megoldások további előnye, hogy a népszerű juttatási formák alkalmazásával a munkaadók megbecsülésüket is kifejezhetik munkavállalóik iránt. Érdemes tehát ezen kedvező adózású juttatásokkal elismerni és támogatni az önkormányzati dolgozókat is!


Vissza