MOSZ

Elnöki köszöntő

moszDr. Gémesi György köszöntője

tovább

Szövetségünkről

A MÖSZ legfőbb feladata az önkormányzati érdekek képviselete, megjelenítése és védelme.

tovább

Belépés a szövetségbe

Hasznos információk a Szövetségbe történő belépéshez

tovább

Hírek

Ekkora megszorítást még nem éltek át az önkormányzatok – Gémesi György Kecskeméten

Összességében az önkormányzatok mozgástere 250-300 milliárd forinttal csökken az idén – mondta Gémesi György, a Magyar Önkormányzatok Szövetségének elnöke, aki a szervezet által indított országos konzultációsorozat keretében Bács-Kiskun megye településeinek vezetőivel találkozott 2010. március 18-án, Kecskeméten.

Gémesi György utalt arra, hogy az önkormányzatok ebben az évben is olyan többletfeladatokat kaptak, amelyekhez a központi költségvetés nem biztosított finanszírozást. Ilyen nagyságrendű megszorítás nem érintette a településeket az elmúlt húsz évben, és ez nem fog következmények nélkül működni – tette hozzá. A konzultációsorozaton megbizonyosodott arról, hogy számos kistelepülés küszködik feladatai ellátásával, sok településen érzékelhető visszalépés a kötelező feladatok ellátásában.

Gémesi György szerint a nehéz helyzetből meg kell találni a kitörési pontokat, ezért a Magyar Önkormányzatok Szövetsége összeállít egy olyan anyagot, amelyet az új kormánynak ad majd át. Az egyik fontos feladatnak a hatáskör és a finanszírozás megváltoztatását nevezte. A szövetség álláspontja szerint a megye tökéletesen működik, amit régiónak is lehet nyilvánítani. Megítélése szerint „abban kell gondolkodni, ami van”. A másik fontos teendőként azt említette, hogy a különféle feladatok, a közoktatás, az egészségügy, a szociális feladatok milyen szinten legyenek telepítve.

Gémesi György álvitának tartja azt, hogy sok-e a települések száma, hiszen Franciaországban 36 ezer település van, mégsem akarják csökkenteni a számukat. Az igazi vita abban van, hová kell telepíteni az adott feladatot, beleértve az intézmények működtetési kötelezettségét – fűzte hozzá. Hangsúlyozta: „Nem tud egy tízezer fős település kórházat eltartani, bármennyire is törekszik eltartani, de nem is kell, nem a feladata”. Felhívta a figyelmet arra is, hogy a középiskolák működtetésében nincs egységes rendszer, ennek következményeként a települések egy része átadta a megyéknek az intézményeit.

Gémesi György fontosnak tartja azonban, hogy az alapfokú oktatás helyben maradjon. A húsz év óta polgármesterként tevékenykedő politikus határozott véleménye, hogy a különböző nagyságú településeknek annyi feladatot kell a „vállukra tenni, amennyit elbírnak”.
Gémesi György elfogadhatatlannak nevezte, hogy az állami feladatokat a központi költségvetés átlagosan csak 47 százalékban finanszírozza. Szerinte a feladatellátáshoz szükséges összeg 70-80 százalékát a költségvetésnek kell biztosítania.

Forrás: MTI 

vissz
magyar polgármester online

Partnereink


/files/viking.jpg

mosz

http://www.magyarpolgarmester.hu/files/EPS-magyarorszag_szivedhez_legkozelebb_fekete.jpg

mosz

fsd

 csfa

leblanc

flaga