MOSZ

Elnöki köszöntő

moszDr. Gémesi György köszöntője

tovább

Szövetségünkről

A MÖSZ legfőbb feladata az önkormányzati érdekek képviselete, megjelenítése és védelme.

tovább

Belépés a szövetségbe

Hasznos információk a Szövetségbe történő belépéshez

tovább

Hírek

Budapesti dugódíj: Káosztól tartanak az agglomerációban

A fővárosi agglomerációban élő települések polgármesterei nem örülnek a dugódíj bevezetésének és attól tartanak, hogy a környező városokban káosz alakulhat ki. Gémesi György, Gödöllő polgármestere, a Magyar Önkormányzatok Szövetsége elnöke szerint elfogadhatatlan, hogy a főváros a BKV anyagi támogatása végett és nem forgalomcsillapítási, vagy környezetvédelmi okokból vezeti be a dugódíjat. Hozzátette: nincsenek meg a szükséges technikai feltételei a behajtási díj bevezetésének, így a várt hatását sem érheti el.

Budaörs polgármestere vegyes érzésekkel fogadta a dugódíj bevezetésének hírét.Wittinghoff Tamás kifogásolta az agglomerációval való egyeztetés és a bevezetéshez szükséges infrastruktúra hiányát. A városvezető kiemelte, hogy nem oldja meg a főváros problémáit bármilyen hasonló díj bevezetése, csak kijjebb helyezi a gondokat.

Gémesi György kijelentette: eddig sem és ezután sem tervezi, hogy más településekhez hasonlóan beszáll a BKV finanszírozásába. A gödöllői polgármester hangsúlyozta, ha a dugódíjat azért vezetik be, hogy Budapest forgalmát csökkentse, akkor ezt a lehetőséget meg kell adni más településeknek is.

Wittinghoff Tamás kiemelte, hogy a Budaörs közelében épült autópályák miatt is komoly zsúfoltság van a településen. Már most is elviselhetetlen a város terhelése, ráadásul sokan használják, a települést arra, hogy itt teszik le autóikat - tette hozzá a polgármester, aki szerint a dugódíj bevezetése ezt a helyzetet tovább ronthatja, káoszhoz vezethet.

A főpolgármester eközben azt közölte, hogy hosszú szakmai előkészítés folyik a Városházán a behajtási díjról, ezért sem a zónákról, sem a díjtételről szeptemberig döntés nem várható - közölte Tarlós István főpolgármester.

A két főpolgármester-helyettes két hete nyújtott be módosító javaslatot a parlamentnek az egyes közlekedési tárgyú törvények módosításáról szóló javaslathoz, hogy lehetővé tegyék a dugódíjat. A módosító javaslat szerint a személy- és teherforgalmi behajtási díjat egyes területi zónákra), időszakokra és gépjármű-kategóriákra eltérő mértékben is meg lehet állapítani.

A díjak a behajtási övezetekbe történő behajtásra, valamint az egyes behajtási övezeteken belüli közlekedésre együttesen is megállapíthatók. A behajtási díj fizetésének elmulasztása esetén pótdíjat kell fizetni. A személy- és teherforgalmi behajtási díj, pótdíj a Fővárosi Önkormányzatot illeti meg.

Forrás: InfoRádió

  

vissz
magyar polgármester online

Partnereink


/files/viking.jpg

mosz

http://www.magyarpolgarmester.hu/files/EPS-magyarorszag_szivedhez_legkozelebb_fekete.jpg

mosz

fsd

 csfa

leblanc

flaga