2021. március 2. Lujza napja van
MÖSZLAP
MÖSZLAP

möszlap

Díjaink


Polgármesteri Ezüstlánc-díj  
A Polgármesteri Ezüstlánc-díj a Magyar Önkormányzatok Szövetsége legrangosabb kitüntetése, azoknak a polgármestereknek az elismerésére, akik kimagasló tevékenységükkel nagyban hozzájárulnak a magyar önkormányzatiság fejlesztéséhez, életpályájukat az önkormányzatok ügyének szentelték. Az Alapító Okirat szerint a díjat azok a hazai és határon túli magyar polgármesterek kaphatják meg, akik legalább két teljes cikluson keresztül betöltötték tisztségüket, tevékenységük kimagaslóan hozzájárult az önkormányzatiság fejlesztéséhez, elismert szereplői a polgármesterek közösségének. A művészien kidolgozott ezüstláncot, amely formájában megegyezik a történelmi hagyományokban a polgármesteri tisztséget jelképező lánccal, első alkalommal 1998-ban ítélték oda.
 

Polgármesteri Arany Pecsétgyűrű-díj
A Polgármesteri Arany Pecsétgyűrű-díjakat a MÖSZ azoknak a hazai és határon túli magyar polgármestereknek az elismerésére alapította, akik kimagasló tevékenységükkel nagyban hozzájárulnak a magyar önkormányzatiság fejlesztéséhez, és legalább egy teljes cikluson keresztül betöltötték tisztségüket. A stilizált világfa motívummal díszített kitüntetéseket első alkalommal 2002-ben ítélték oda.

A díjak adományozása
A Polgármesteri Ezüstlánc és a Polgármesteri Arany Pecsétgyűrű adományozására vonatkozóan bármely magyar polgármester tehet személyi javaslatot. Az elismeréseket ötfős kuratórium adományozza, melynek tagjait a MÖSZ elnöksége kéri fel az önkormányzatiságot ismerő, nagy tekintéllyel rendelkező tudományos, közéleti és üzleti személyiségek közül.

A díjakat Magyar Polgármesterek Világtalálkozója, illetve – azokban az években, amikor nincsen Világtalálkozó – külön e célra rendezett ünnepség keretében a MÖSZ elnöke adja át. A díjazottak adományozást igazoló okiratot kapnak, nevük bejegyzésre kerül a Magyar Polgármesterek Emlékkönyvébe.