2021. március 1. Albin napja van
MÖSZLAP
MÖSZLAP

möszlap

2000


Magyar Polgármesterek III. Világtalálkozója

A Magyar Polgármesterek III. Világtalálkozójának megszervezése egybeesett a Magyar Államalapítás ezeréves évfordulójára emlékező ünnepségsorozattal.
A rendezvény fővédnöki tisztét 2000-ben Orbán Viktor miniszterelnök vállalta magára, aki kifejezte nagyrabecsülését a rendezvény iránt. 

2000 Nyitó Plenáris Ülés 

A Nyitó Plenáris Ülésen a tízéves önkormányzati rendszerről hangoztal el előadások

A miniszterelnöki megnyitót követően a rendezvény házigazdája, Gémesi György polgármester, Pintér Sándor belügyminiszter, Martonyi János külügyminiszter és Felcsuti Péter, a Raiffeissen Bank Rt. vezérigazgatója mondott ünnepi beszédet.

Ezt követően a magyar államalapítás ezeréves évfordulójára emlékeztek a jelenlévők, majd a tízéves magyar önkormányzati rendszerről hangzott el előadás. A szekcióülések keretében a regionalizmus, önkormányzati társulások, település- és térségfejlesztés; a humán szolgáltatások településeken; a települések infrastrukturális ellátottságának problémái és fejlesztésének lehetőségeit, valamint az idegenforgalom és turisztika négy nagy kérdéskörét tárgyalták meg.

Ebben az évben alapította meg a MÖSZ a Polgármesteri Ezüstlánc Díjat, amelyet minden évben odaítélnek egy anyaországi és egy határon túli magyar polgármesternek, aki kimagasló tevékenységével nagyban hozzájárult a magyar önkormányzatiság fejlesztéséhez, életpályáját az önkormányzatok ügyének szentelte vagy alkotásával hozzájárult a magyarság fennmaradásához, kultúrájának ápolásához.

A Díjat öt fős Kuratórium adományozza, melynek tagjait a Magyar Önkormányzatok Szövetsége és a Magyar Polgármesterek Egyesületének elnöksége közösen kéri fel. Polgármesteri Ezüstlánc Díjat adományozó kuratórium egykori elnöke: Sólyom László, az Alkotmánybíróság első elnöke, (jelenleg a Magyar Köztársaság Elnöke). A kuratórium tagjai: Csoóri Sándor költő, a Magyarok Világszövetségének egykori elnöke, Dr. Kara Pál, a Belügyminisztérium volt helyettes államtitkára, Horváth Balázs, a rendszerváltás első belügyminisztere, valamint Keményné Koncz Ildikó, a Raiffeisen Bank önkormányzati üzletágának vezetője.

A díjat a 2000. esztendőben Szász Jenő (Székelyudvarhely, Erdély) és Hovánszky György (Nyírlugos)  vehették át.


Letölthető tartalmak:
- A Világtalálkozó zárónyilatkozata
- Infrastruktúra szekció állásfoglalása
- Idegenforgalmi szekció állásfoglalása
- Település- és térségfejlesztés szekció állásfoglalása
- Humán szekció állásfoglalása