2024. április 25. Márk napja van
MÖSZLAP
MÖSZLAP

möszlap

Létrejött a Magyar Önkormányzatok Szövetségének Megyei Jogú Városok tagozata

2021-02-24


Botka László, Szeged polgármestere úgy fogalmazott: válsághelyzet van, nem csak a járvány-helyzet miatt kell a szoros együttműködés.
A MÖSZ most létrejött tagozata is ezt erősíti, és az önkormányzatok támogatását szorgalmazza a kormány felé. Erre számos jó példa van, például Ausztria, Németország, Hollandia és Nagy-Britannia. De miközben Európában a kormányok megsegítik az önkormányzataikat, aközben nálunk kivéreztetik és büntetik őket.
msz.jpg


Magyarországon – tette hozzá – kétfrontos háború van: egy a járvány ellen, egy az önkormányzatok ellen.
Botka László elmondta, Szeged 16 milliárd forintot veszett az elmúlt időszakban: 10 milliárd forintot a kormányzati elvonások, 6 milliárdot a vírus miatti bevételkiesés miatt. Úgy foglalt állást: egyértelmű, hogy a kormány le akarja építeni az önkormányzatokat. Ennek oka a 2019-es választási eredmény. Mint mondta, számos önkormányzat már ott tart, hogy lassan saját feladatait sem tudja ellátni.
Regionális tagozat
Nyirati Klára, Baja polgármestere elmondta, hogy a dél-magyarországi polgármesterekkel lezajlott találkozón elsősorban a kistelepülések vezetői voltak jelen. Sajnálatosan azt látják, hogy a kormány egyre inkább az egykori tanácsrendszer felé akarja terelni az önkormányzatokat. Leszögezte: Az önkormányzatok nem pártpolitikára, hanem a szakmaiságra építenek.
Az önkormányzatiságnak nagy szerepe van egy ország működésében és ezt egy jó kormány nem ellehetetleníti, hanem használja. Sajnos a magyar kormány csak a saját preferáltjait segíti. Nem lehet pártpolitikai alapon eldönteni, ki a jó magyar állampolgár és ki a rossz, sem arról, ki a jó önkormányzat ki a rossz.
Pogácsás államtitkár a mai napon elküldött a településeknek egy körlevelet, amiben arra kéri a polgármestereket, hogy vegyék fel a kapcsolatot a háziorvosokkal és segítsék a koronavírus elleni oltások minél gördülékenyebb lebonyolítását.
Az önkormányzatok szívesen segítenek ebben, de úgy nehéz, ha egy ilyen feladatot aznap kap meg az önkormányzat, amikor azt végre kell hajtani.
Megyei Jogú Városok tagozata
Péterffy Attila, Pécs polgármestere bejelentette, hat megyei jogú város - Pécs, Szeged, Hódmezővásárhely, Érd, Szombathely, Tatabánya - a mai napon létrehozta a MÖSZ megyei jogú városok tagozatát, amit szigorúan szakmai alapon kívánnak működtetni.
A tagozat lényege, hogy a megyei jogú városok minél jobban tudják hallatni a hangjukat, érvényesíteni érdekeiket. Sajnos, a jelenlegi Megyei Jogú Városok Szövetsége ezt nem teszi meg, az inkább a kormány intézkedéseit érvényesíti ahelyett, hogy a településeket képviselné. Ez egyre jobban érezhető. Ezért ez a hat megyei jogú város a Magyar Önkormányzatok Szövetségén belül kívánja képviseltetni magát. A tagozat vezetője Péterffy Attila, Pécs polgármestere. Ezen városok a jövőben együtt kívánnak fellépni érdekeik képviseletében és közösen kívánnak tárgyalni a kormánnyal.
Márki-Zay Péter ehhez kapcsolódóan kijelentette: Az önkormányzatiság a demokrácia egyik alapja, aminek egyre jobban szűkítik a hatáskörét, egyre erősebb a kiüresítése. Jól látható, hogy mindazon feladatoknak, amiket az állam elvett az önkormányzatoktól és ma ő működtet, jelentősen romlott a színvonala.
Mint mondta, az EU-s források 2021 -2027-es költségvetése előírja, hogy a kormánynak tárgyalni kell az önkormányzatokkal. Ez mind a mai napig nem történt meg. Jól látható, hogy az állam a fideszes vezetésű településeket részesíti előnyben, szigorúan a partállástól függően dönt. Bizonyíték erre, hogy karácsonykor csak a fideszes vezetésű megyei jogú városok kaptak közel 1.4 milliárd forint hirtelen támogatást. Egyik ellenzéki vezetésű település sem kapott sem akkor, sem azóta, semmilyen jellegű juttatást, holott minden település minden polgára egyenlő kell legyen a kormány részére.
„Annak ellenére, hogy a kormány nem vesz bennünket komolyan – zárta le a sajtótájékoztatót dr. Gémesi György – attól mi rendkívül komolyan vesszük ezeket a kérdéseket és a feladatainkat!”

Vissza