2024. április 29. Péter napja van
MÖSZLAP
MÖSZLAP

möszlap

Heves megyei konzultáció: erős önkormányzatok nélkül nincs vidékfejlesztés

Hír

2012-09-21


A Magyar Önkormányzatok Szövetsége Heves, megye településvezetőivel folytatta konzultáció-sorozatát. A jelenlévő polgármesterek egyetértettek abban, hogy erős önkormányzatok nélkül nem lehet hatékony vidékfejlesztési stratégiát megvalósítani.



A konzultációt Csáki Zsigmond, a vendéglátó Heves Város polgármesterének köszöntőjét követően dr. Gémesi György, MÖSZ elnök a következő megállapítással nyitotta meg: „Az önkormányzati rendszer kialakítását a rendszerváltás egyik legjobb döntéseként lehet értékelni! A jelenlegi problémák okai nem az önkormányzatiság létében, hanem az elégtelen finanszírozásban keresendők!” Kiemelte, hogy az elmúlt 22 esztendőben a önkormányzatok erőn felül teljesítettek, 10 millió állampolgárnak szolgáltatva ellátták a közszolgáltatások jelentős részét úgy, hogy közben a közösség építése terén is maradandót alkottak. Éppen ezért elfogadhatatlan az a kiindulópont, hogy az önkormányzatok képtelenek feladataikat, különös tekintettel a közoktatási feladatokat hatékonyan ellátni: e feladat helyi fenntartásban van a legjobb kézben – tette hozzá Gémesi György. Elfogadhatatlannak nevezte továbbá, hogy 2012. április elején még semmi konkrétum nem ismert a 2013. január 1-i változások részleteivel kapcsolatosan (járások kialakítása, közoktatás állami kézbe vétele), emiatt nagyfokú bizonytalanság érzékelhető a településeken.

Szavait a jelen lévő polgármesterek is megerősítették. Tímár László, Tarnaméra polgármestere a szakmaiságot hiányolta az önkormányzati rendszer átalakítása kapcsán, Gönczi Mihály, Átány polgármestere pedig az önkormányzatok kiüresítésének veszélyére hívta fel a figyelmet. Több polgármester (Németh István, Kömlő; Almádi János, Tarnaörs) nyomatékosan jelezte, hogy az érzékelhetően erősödő szociális feszültségek helyben egyre kezelhetetlenebbé válnak, s sajnos a kormányzati döntések sem a megfelelő megoldás irányába mutatnak. Víg Zoltán, Lőrinci polgármestere a közbiztonság megerősítésének igénye mellett az önkormányzatok összefogásának fontosságának elsődlegességére utalt!

Ez utóbbira Gémesi György is rámutatott, kiemelve, hogy az Esztergom Városát övező események kapcsán komoly aggodalmai lehetnek a településvezetőknek, hogy 2013-tól az önkormányzatoktól több pénz elvételére fog sor kerülni, mint amennyit az állam által átvett feladatok indokolnának! Ez különösen aggályos a tekintetben, hogy minden bizonnyal a saját bevételeink sem növekednek jövő évtől! „Ez elfogadhatatlan!” – jelentette ki a MÖSZ elnöke.


Vissza