2024. április 29. Péter napja van
MÖSZLAP
MÖSZLAP

möszlap

Hajdú-Bihar megyei konzultáció

Hír

2012-09-21


Mindenki nagyon aggódik, hogy az állam kezéből eltűnnek azok a helyi értékek, az az aktivitás, az a kreativitás, amit az önálló közösség a saját energiájából, pénzéből eddig hozzá tudott tenni. Ráadásul nem ismert a jövő évi finanszírozás, nem tudjuk, hogy a feladat átvételével mi marad nálunk forrásként az eddig is ellátott és megmaradó feladatokra. Tartok tőle, hogy kevesebb, mint amennyi eddig jutott és ez komoly gondot jelenthet" - jelentette ki Gémesi György a Szövetség Hajdú-Bihar megyei konzultációját követően.



A konzultáción megfogalmazott vélemények szerint a 2000 fő lakosságszám alatti települések hivatalának bezárása a települési rendszer felszámolását idézheti elő, ahogy fogalmazták: "a magyar kultúra szerves, stratégiai részét a bezárásokból eredő minimális megtalarításért feladni nem túl szerencsés". Olajos Mihály, Szentpéterszeg polgármestere is azon aggodalmának adott hangot, hogy a jelenlegi folyamatok a kistelepülések elsorvadása, elnéptelenedése irányába hatnak. Tóth József, Polgár polgármestere szerint a jelenleg hatalmat gyakorlók számára az erős önkormányzati rendszer politikailag inkább problémát jelent, ezért hoztak ilyen jogszabályokat. A jogszabályok szakmai megalapozottságának hiányát elfogadhatatlannak nevezte. Menyhárt Károly, Létavértes polgármestere a járási rendszer kialakítása, a közoktatás átalakítása, valamint a vasúti szárnyvonalak megszüntetése kapcsán fennálló ellentmondásokra hívta fel a figyelmet. Ozsváth István, Kokad polgármestere felhívta a figyelmet, hogy a döntéshozóknak őszintén ki kell nyilvánítani, mi a szándékuk a kistelepülések jövőjével kapcsolatosan!

Dr. Gémesi György a konzultáció végén nyomatékosan felhívta a figyelmet, hogy erős önkormányzatok nélkül nincs vidékfejlesztés, egy erős Magyarország alappillérei a közösségek - többek között az önkormányzatok - kell, hogy legyenek! "Ez nem pártpolitikai, hanem nemzetstratégiai kérdés! - tette hozzá a MÖSZ elnöke.


Vissza