2024. május 3. Tímea, Irma napja van
MÖSZLAP
MÖSZLAP

möszlap

A MÖSZ álláspontja a az Országgyűlés elé terjesztett T/8005. törvényjavaslatról

2024-04-19


A Magyar Önkormányzatok Szövetsége álláspontja szerint a hazánk által is ratifikált, a Helyi Önkormányzatok Európai Chartájáról szóló, 1985. október 15-én, Strasbourgban kelt egyezménye mellett, a hazai alkotmányos alapelvekbe is ütközik, és sérti a magyar önkormányzatiságot a kormány által az Országgyűlés elé terjesztett T/8005. törvényjavaslat.

 

A beterjesztett salátatörvény 10 józsefvárosi ingatlant, köztük lakóházakat sajátítana ki, a Nemzeti Közszolgálati Egyetem tanárképző induló kialakítására hivatkozva. 

A lakóházakban több mint 200 család, legalább félezer ember érintett, akiknek a törvényjavaslat mostani szövege szerint október végével megszűnne önkormányzati bérleti szerződése.

A MÖSZ - miközben elfogadja, hogy a Nemzeti Közszolgálati Egyetem fejlesztési céljaival indokolhatók kisajátítási célok - elfogadhatatlannak tartja, hogy a kormány az érintett önkormányzattal való előzetes egyeztetés nélkül készítette elő a törvényjavaslatát, majd terjesztette az Országgyűlés elé.

 

A törvényjavaslat ebben a formában ellentétes az önkormányzati önrendelkezés elvével, beterjesztésének módja teljességgel elfogadhatatlan egy demokráciában, következményei pedig beláthatatlanok egy olyan országban, ahol a lakhatási szegénység az elmúlt évtizedben nem nőtt, hanem csökkent.

 

Felhívjuk a kormányt, hogy vonják vissza a törvényjavaslatot, vagy kezdeményezzék a parlamenti vitájának azonnali felfüggesztését és haladéktalanul kezdjék meg a tárgyalásokat az érintett önkormányzattal és lakókkal.

Szolidárisak vagyunk az ott élőkkel és a Józsefvárosi Önkormányzattal, a kisajátítási törvényjavaslatot pedig súlyos precedensnek tekintjük, melyet változatlan formában nem fogadhat el az Országgyűlés.




Vissza