MOSZ

Elnöki köszöntő

moszDr. Gémesi György köszöntője

tovább

Szövetségünkről

A MÖSZ legfőbb feladata az önkormányzati érdekek képviselete, megjelenítése és védelme.

tovább

Belépés a szövetségbe

Hasznos információk a Szövetségbe történő belépéshez

tovább

Archívum - 2014/5

Káosz fenyegeti a kéményseprő-ipari közszolgáltatást 2014-05-05

A MÖSZ és a TÖOSZ számos alkalommal felhívta a figyelmet arra, hogy a 100 százalékban önkormányzati tulajdonú szolgáltatók esetében a rezsicsökkentés során mérsékelt lakossági ár nem fedezi a szolgáltatás bekerülési költségét, így a kettő közötti különbözetet az államnak kell kompenzálnia a szolgáltató felé. Erre a problémára hívja fel Orbán Viktor miniszterelnök figyelmét a Magyarországi Kéményseprők Országos Ipartestületének (MKOI) levele is, a kötelező kéményseprő-ipari közszolgáltatás terén kialakult kaotikus állapotokat bemutatva. 

bővebben

Egerágon az öngondoskodásra helyezik a hangsúlyt 2014-05-07

A Baranya megyei Egerágon folytatta „Háztáji gazdálkodás és öngondoskodás, helyi termelés kapcsolata az értékesítéssel, de kiváltképp a közétkeztetéssel” című vidékfejlesztési konferencia-sorozatát 2014. május 7-én a Magyar Önkormányzatok Szövetsége (MÖSZ). A rendezvényen megjelent településvezetők az idén induló uniós finanszírozási időszak vidékfejlesztési programjának pályázati lehetőségeivel, illetve az egerági közfoglalkoztatási, öngondoskodási program tapasztalataival bővíthették ismereteiket.

bővebben

Ahol Bocskai Koronáért Nánási Portékát vehetünk 2014-05-08

A tradíciót és az innovációt jól ötvözve sikerülhet működőképes fejlesztési modellt, közfoglalkoztatási programot és helyi gazdaságot felépíteni – derült ki 2014. május 8-án a Magyar Önkormányzatok Szövetsége (MÖSZ) „Háztáji gazdálkodás és öngondoskodás, helyi termelés kapcsolata az értékesítéssel, de kiváltképp a közétkeztetéssel” című vidékfejlesztési konferencia-sorozatának hajdúnánási állomásán. 

bővebben

Elektronikus információbiztonság a közigazgatásban 2014-05-12

Az állami és önkormányzati szervek elektronikus információbiztonságáról szóló 2013. évi L. törvény (továbbiakban: Ibtv.) 7. §-ának (1) bekezdése alapján a szervezet elektronikus információs rendszereit (továbbiakban: informatikai rendszer) a kockázatarányos védelem megvalósítása érdekében biztonsági osztályba kell sorolni, valamint az Ibtv. 9. §-ának (1) bekezdése alapján a szervezet védelmi felkészültsége alapján a szervezetet biztonsági szintbe kell sorolni. A jogszabály legfontosabb előírásait Misák István információbiztonsági tanácsadó foglalja össze.

bővebben

Hogyan lett Rozsály hazánk első önellátó települése? 2014-05-14

A Szabolcs-Szatmár-Bereg megyei Rozsályon 20 éve indították el az első szociális földprogramot, hat éve adnak tűzifát a rászorulóknak, s azóta is mindig előbbre járnak egy lépéssel. Ezt azok a polgármesterek is igazolhatják, akik részt vettek a MÖSZ „Háztáji gazdálkodás és öngondoskodás, helyi termelés kapcsolata az értékesítéssel, de kiváltképp a közétkeztetéssel” című vidékfejlesztési konferenciáján, amelynek 2014. május 14-én hazánk első önellátó települése adott otthont. 

bővebben

A pusztaföldváriak visszatértek a „természeteshez” 2014-05-15

Mennyiben változna a helyzet, ha Baranyi István pusztaföldvári polgármester javaslatára bevezetnék az „elvárható öngondoskodás kötelezettségét”? - gondolkodhattak el a békés megyei településvezetők 2014. május 15-én, a Magyar Önkormányzatok Szövetsége (MÖSZ) „Háztáji gazdálkodás és öngondoskodás, helyi termelés kapcsolata az értékesítéssel, de kiváltképp a közétkeztetéssel” című vidékfejlesztési konferenciáján. 

bővebben

Már mostantól megrendelhető a Sport Évkönyv 2014 2014-05-15

A Magyar Olimpiai Bizottság kiadásában ez év decemberében is megjelenik a karácsonyi könyvpiac egyik legexkluzívabb kiadványa, a Sport 2014 évkönyv, az év kiemelkedő sporteseményeivel, magyar sikereivel. Az idén 27. alkalommal megjelenő kötet – amely iskolai rendezvényekre vagy a munkavállalóknak is kitűnő ajándék lehet – korlátozott számban kerül a könyvesboltokba, de a MOB-nál elővételben, kedvezményes áron megvásárolható.

bővebben

A siker útja Hernádszentandrástól BioSzentandrásig 2014-05-21

A kistelepülések nem életképtelenek, csak megfelelő funkciót kell találni számukra – mondta Üveges Gábor, a Borsod-Abaúj-Zemplén megyei Hernádszentandrás polgármestere 2014. május 21-én, a MÖSZ „Háztáji gazdálkodás és öngondoskodás, helyi termelés kapcsolata az értékesítéssel, de kiváltképp a közétkeztetéssel” című vidékfejlesztési konferenciáján. Hernádszentandráson a BioSzentandrás projektben találták meg a megoldást. 

bővebben

Tiszatenyőn megtalálták az öngondoskodás receptjét 2014-05-22

A közfoglalkoztatás továbbfejlesztését sok esetben jogszabályi hiányosságok nehezítik – derült ki 2014. május 22-én, Tiszatenyőn, a MÖSZ „Háztáji gazdálkodás és öngondoskodás, helyi termelés kapcsolata az értékesítéssel, de kiváltképp a közétkeztetéssel” című konferenciáján. A résztvevő polgármesterek szerint főként a szociális szövetkezetek létrehozásának feltételeit, illetve a közmunkaprogramok során előállított termékek értékestését kellene megfelelően szabályozni.

bővebben

Az első fóliasátortól a szentmihályi nyolctojásos száraztésztáig 2014-05-27

Nyugat-Dunántúlon nincsenek halmozottan hátrányos térségek, így az értékteremtő közfoglalkoztatásra is csak kevés olyan követendő példát találni errefelé, mint Rábaszentmihály önkormányzatáé. Ezért is választotta a Magyar Önkormányzatok Szövetsége (MÖSZ) „Háztáji gazdálkodás és öngondoskodás, helyi termelés kapcsolata az értékesítéssel, de kiváltképp a közétkeztetéssel” című konferencia-sorozata 2014. május 27-i állomásául a Győr-Moson-Sopron megyei községet. 

bővebben

A kistelepülési polgármestereket is meg kell becsülni – Gémesi György az ATV-ben 2014-05-27

A kistelepülések a magyar kulturális örökség részei, ezért a falvak elöljáróinak is meg kell adni a megfelelő megbecsülést. Ellenkező esetben lesznek települések, ahol senki sem vállalkozik a tisztségre, vagy olyanok jelöltetik magukat, akik nem alkalmasak a feladatra – mondta Gémesi György, a Magyar Önkormányzatok Szövetségének (MÖSZ) elnöke 2014. május 27-én az ATV Start című műsorában, arra a hírre reagálva, hogy drasztikusan csökkenhet ősztől a falvak elöljáróinak fizetése. 

bővebben

Néhány helyen már megtalálták a kitörési pontokat – Követendő példák a MÖSZ konferenciáján 2014-05-28

Ha önellátó nem is lehet minden település, a helyi fogyasztás és a helyi termelés  összekapcsolásával kiváló eredményeket lehet elérni a helyi gazdaság fellendítése és a  foglalkoztatottság növelése terén – derült ki a Magyar Önkormányzatok Szövetsége (MÖSZ) „Háztáji gazdálkodás és öngondoskodás, helyi termelés kapcsolata az értékesítéssel, de kiváltképp a közétkeztetéssel” című vidékfejlesztési konferenciáján, 2014. május 28-án, Gödöllőn.  

bővebben

vissza
magyar polgármester online

Partnereink


/files/viking.jpg

mosz

http://www.magyarpolgarmester.hu/files/EPS-magyarorszag_szivedhez_legkozelebb_fekete.jpg

mosz

fsd

 csfa

leblanc

flaga