MOSZ

Elnöki köszöntő

moszDr. Gémesi György köszöntője

tovább

Szövetségünkről

A MÖSZ legfőbb feladata az önkormányzati érdekek képviselete, megjelenítése és védelme.

tovább

Belépés a szövetségbe

Hasznos információk a Szövetségbe történő belépéshez

tovább

Archívum - 2013/2

A MÖSZ szerint a további rezsicsökkentés előtt ki kell dolgozni a kompenzáció lehetőségeit 2013-02-08

A Magyar Önkormányzatok Szövetsége Egyetért a kormány rezsicsökkentési terveivel, de csak úgy, ha megvalósításuk előtt megvizsgálják és figyelembe veszik a már különadókkal terhelt önkormányzati közműcégek további terhelhetőségét és az új többletterhek kompenzációs lehetőségeit, melyeknek kidolgozásában a szövetség a szakembereivel készséggel áll a Kormány rendelkezésére – áll a MÖSZ 2013. február 8-án kiadott közleményében. 

bővebben

150 milliárd forint hiányzik az önkormányzati rendszerből – derült ki a MÖSZ konferenciáján 2013-02-13

Az idei költségvetés tervezésénél a polgármesterek rádöbbentek, mit is jelent a gyakorlatban a két éve még tökéletes megoldásként hirdetett feladatfinanszírozás. Az önkormányzatoktól elkerülő feladatok költségét meghaladó központi forráselvonás következtében ugyanis a települések többségében jelenleg még a kötelező feladatok ellátásának sincs meg a fedezete – derült ki a MÖSZ önkormányzati költségvetésről rendezett konferenciáján, 2013. február 13-án, Gödöllőn, ahol közel félezer polgármester szembesítette a valósággal a belügyi és a gazdasági tárca képviselőit.

bővebben

Csapdában a települések, kevés a pénz a feladatokra 2013-02-14

Legalább 150 milliárd forint hiányzik az önkormányzatoktól, emiatt a települések az idén rendkívüli megszorításokra kényszerülnek, de minden tízedik így sem tud majd működni az év végéig. Sok helyen a kötelezően ellátandó feladatokra sincs elég pénz, mert az állam több forrást vont el, mint amennyi feladatot átvett. Az önkormányzatok jelentős része most talán nagyobb bajban van, mint amikor tavaly ősszel Orbán Viktor a „megmentésükre” tett ígéretet: az adósságkonszolidáció ráadásul csalódás volt a kistelepüléseknek – írja a Népszava.

bővebben

Gémesi György szerint több száz település képtelen hiány nélkül tervezni az idei költségvetését 2013-02-14

Az önkormányzatok költségvetéséről tartott konferenciát 2013. február 13-án a Magyar Önkormányzatok Szövetsége (MÖSZ).  A településvezetők a gödöllői értekezleten a tárcák képviselőivel tárgyaltak, de a felmerülő kérdésekre érdemi válasz nem érkezett – mondta el a MÖSZ elnöke február 14-én az ATV-ben. Gémesi György szerint már a kötelező feladatok finanszírozására sincs pénz, hiszen az erre a célra szánt állami támogatás a legtöbb település számára nem elegendő. 

bővebben

„Matematikai és nem pártpolitikai kérdésről van szó” – Gémesi György az M1-en 2013-02-14

A helyi oktatási intézmények államosítása és az új járási hivatalokhoz kerülő több szolgáltatás miatt elvont összegek miatt 150 milliárd forint hiányzik a rendszerből, amit az adósságkonszolidáció sem tud pótolni – mondta 2013. február 14-én az M1 „Ma reggel” című műsorban Gémesi György. A gödöllői polgármester szerint a települések a jelen helyzetben nem tudnak hiánymentes költségvetést tervezni, ahogy azt a stabilitási törvény előírja számukra. 

bővebben

Elérhetők a február 13-i konferencia előadásai 2013-02-15

A február 13-i Önkormányzatok költségvetése - 2013 című konferencia előadásai:

Dr. Berczik Ábel előadása

Dr. Papp Emese előadása

A települési önkormányzatoktól beérkezett véleményekből készített összefoglaló dokumentum az alábbiakben olvashat:

Összefoglaló dokumentum

bővebben

KÖZLEMÉNY 2013-02-15

A Magyar Önkormányzatok Szövetsége február 13-ai, közel 500 polgármester részvételével rendezett konferenciája után sajnálattal állapítja meg  

bővebben

A MÖSZ máig sem kapott érdemi választ a BM-től 2013-02-22

A Magyar Önkormányzatok Szövetsége (MÖSZ) sem a 2013. február 13-án megtartott „Önkormányzatok költségvetése 2013" konferencián, se azóta nem kapott érdemi választ a Belügyminisztériumtól azzal kapcsolatban, hogyan tudnak a forráshiányos települések a költségvetésük elkészítésénél a jogszabályban előírtaknak megfelelni, ezért február 22-én az alábbi közleményt adta ki:

bővebben

Vidékfejlesztési konzultáció-sorozatot indít a MÖSZ 2013-02-23

A Magyar Önkormányzatok Szövetsége (MÖSZ) 2013. március 6. és április 9. között hat vidéki helyszínen szervez a településvezetők számára konzultációt, melyen a polgármesterek tájékoztatást kapnak a vidékfejlesztéssel kapcsolatos aktuális fejleményekről, lehetőségekről, jó gyakorlatokról. A rendezvények során megszerzett információkat, tapasztalatokat április 23-án, Gödöllőn záró konferencián összegezi a szövetség.

bővebben

Az uniós polgárság előnyeinek maximális kihasználása 2013-02-19

Az Európai Parlament és az Európai Bizottság 2013. február 19-én – Viviane Reding, a jogérvényesülésért, az alapvető jogokért és az uniós polgárságért felelős európai biztos részvételével – közös, nyilvános meghallgatást tartott Brüsszelben az uniós polgárság jogairól. A meghallhatáson a Régiók Bizottságát (CoR) Dr. Gémesi György, Gödöllő polgármestere, a MÖSZ elnöke képviselte, és mondott beszédet az uniós polgárság erősítése és az uniós polgárok választójogainak támogatása témakörében.

bővebben

Együtt a NATO-ban – Fiatalok Magyarország helyéről a transzatlanti kapcsolatrendszerben 2013-02-25

A Magyar Önkormányzatok Szövetsége „Együtt a    NATO-ban - Fiatalok Magyarország helyéről a transzatlanti kapcsolatrendszerben” című nyertes pályázata keretében, a Külügyminisztérium együttműködésével 2013. február 27-én tartja nyilvános rendezvényét a NATO szerepéről, Magyarország helyéről a transzatlanti kapcsolatrendszerben, közös európai védelempolitika kérdésköreiben a Művészetek Házában Gödöllőn.

bővebben

Az országos tiszti főorvos kéri a településvezetők támogatását a TÁMOP koragyermekkori program megvalósításában 2013-02-25

Az egészségügyi alapellátás működésének biztosítása önkormányzati feladat, így a polgármestereknek is segítséget jelent a TÁMOP 6.1.4/12/1-2012-0001 koragyermekkori (0-7 év) program, melynek célja a 0-7 éves gyerekek alapellátásának korszerűsítése, fejlesztése. Az alábbiakban Dr. Bánóczy Sándorné Dr. Paller Judit megbízott országos tiszti főorvos által a településvezetők részére írt levél olvasható.

bővebben

Egy mindenkiért, mindenki egyért a NATO-ban 2013-02-27

Magyarország lassan másfél évtizede a NATO tagállama, egy átlagos magyar diáknak mégis alig van valami fogalma a világ legerősebb katonai szövetségéről és ebben tagként hazánk szerepéről. Ezen a helyzeten szeretne változtatni a Magyar Önkormányzatok Szövetsége (MÖSZ) azzal, hogy az „Együtt a NATO-ban - Fiatalok Magyarország helyéről a transzatlanti kapcsolatrendszerben” című projektjének rendezvénysorozatát egy interaktív konzultációval indította 2013. február 27-én, Gödöllőn, amelynek keretében fiatalok tudatosítását erősítő előadásokkal, NATO és védelempolitikai szakértőktől ismerhették meg a résztvevők az Észak-atlanti Szerződés Szövetségének történetét, szerepét, működését, hazánk és a NATO kapcsolatát.

bővebben

vissza
magyar polgármester online

Partnereink


/files/viking.jpg

mosz

http://www.magyarpolgarmester.hu/files/EPS-magyarorszag_szivedhez_legkozelebb_fekete.jpg

mosz

fsd

 csfa

leblanc

flaga