MOSZ

Elnöki köszöntő

moszDr. Gémesi György köszöntője

tovább

Szövetségünkről

A MÖSZ legfőbb feladata az önkormányzati érdekek képviselete, megjelenítése és védelme.

tovább

Belépés a szövetségbe

Hasznos információk a Szövetségbe történő belépéshez

tovább

Archívum - 2013/10

A MÖSZ, a TÖOSZ, a KÖSZ és a Magyar Faluszövetség összefog az önkormányzati érdekérvényesítés erősítéséért 2013-10-01

„Az állam szerepének megváltozása és az önkormányzati rendszer átszervezése jelentősen érinti a helyi közszolgáltatások működésének biztonságát. Ez kiemelten fontossá teszi, hogy az önkormányzati érdekeket megjelenítő országos szövetségek együttműködése megerősödjön, és erőik egyesítése szervezetileg is megtörténjen” – áll abban a közös nyilatkozatban, amelyet a MÖSZ, a TÖOSZ, a KÖSZ és a Magyar Faluszövetség elnöke írt alá a Helyi Önkormányzatok Napja alkalmából rendezett emlékkonferencián, 2013. október 1-jén, Gödöllőn. 

bővebben

Amikor a polgármesternek TSZ elnöknek is kell lennie – Vidékfejlesztési konferencia Jánoshidán 2013-10-02

Ha egy polgármester lelkiismeretesen és hatékonyan szeretné végrehajtani településén a mezőgazdasági közmunkaprogramot, akkor idejének egy jelentős részében TSZ elnökké kell válnia – állították egybehangzóan a Magyar Önkormányzatok Szövetsége (MÖSZ) 2013. október 2-án, Jánoshidán rendezett vidékfejlesztési konferenciájának előadói. 

bővebben

Vidékfejlesztés közmunkaprogramokkal Palócföldön 2013-10-04

A Palócföld egyik festői fekvésű településén, Rimócon tartott vidékfejlesztési konferenciát 2013. október 3-án a Magyar Önkormányzatok Szövetsége. A rendezvény résztvevői megismerkedhettek a hamarosan induló téli átmeneti közmunkaprogrammal, a Magyar Nemzeti Vidékfejlesztési Hálózat (MNVH) kiírásra kerülő pályázataival, s megtudhatták, hogy milyen eredményeket sikerült elérni a közfoglalkoztatottak, illetve a pályázatok segítségével Rimócon és Varsányban. 

bővebben

A vidékfejlesztés lehetőségei a Villányi Borvidéken 2013-10-09

Villányban, a Villányi Borvidék központjában egyértelmű, hogy a szőlőtermesztés, a borászat és az idegenforgalom határozza meg a településfejlesztés irányait. A kevésbé szerencsés adottságokkal rendelkező Baranya megyei településeken – például Egerágon – azonban a közmunkaprogramok és a szociális szövetkezet létrehozása jelentheti a kiutat – derült ki 2013. október 9-én, a Magyar Önkormányzatok Szövetsége (MÖSZ) villányi vidékfejlesztési konferenciáján.

bővebben

Az önkormányzati szövetségek vezetői keveslik a szektorra szánt jövő évi forrásokat 2013-10-11

A jövő évi büdzsében 67 milliárd forinttal többet szánnak az önkormányzati szektorra, a települési szövetségek szerint azonban nincs jelentős változás a gazdálkodásukban, több területen is forráshiány lehet. A költségvetés tervezete szerint a helyi önkormányzatok a hitelforrások nélkül 2014-ben 2355,8 milliárdból gazdálkodhatnak, amelyhez az állam 703,5 milliárdot biztosít, 67 milliárddal többet az ideinél - írja a Világgazdaság.

bővebben

Szentkirályon már valósággá vált a szubszidiaritás 2013-10-14

Ami helyben megoldható, azt helyben kell megoldani, és ez sikerülhet is, ha egy település lakói egyéni és közösségi szinten is segítik egymást – derült ki a Magyar Önkormányzatok Szövetsége (MÖSZ) vidékfejlesztési konferenciáján, 2013. október 14-én, a szubszidiaritás elvei alapján működő Szentkirályon. A konzultáció résztvevői megismerkedhettek Pusztaföldvár példájával is, ahol az önkormányzat közel másfél évtizede elindult az önellátó falu megteremtése felé vezető úton.

bővebben

Hírek hiányában szárnyra kaphatnak a híresztelések – Sajtó konferencia Gádoroson 2013-10-16

Az interjúadás műhelytitkaival, a helyi lapok szerkesztési elveivel és egy integrált médiaműhely működésével ismerkedhettek meg a Békés megyei polgármesterek 2013. október 16-án, Gádoroson, a Magyar Önkormányzatok Szövetsége (MÖSZ), a Magyar Újságírók Országos Szövetsége (MÚOSZ) és a Konrad Adenauer Stiftung „Helyi sajtó és az országos média viszonya - sajtókommunikáció szerepe a helyi viszonyok között” című konferencia-sorozatának utolsó állomásán. 

bővebben

Csak turizmusból a Balaton mellett sem lehet megélni 2013-10-29

A Balaton-felvidék hazánk egyik legszebb tájegysége. Közel a Balaton, egymást érik a borvidékek, csodás a természeti környezet, de a két hónapos turistaszezon itt sem elegendő a megélhetéshez. A helyi gazdálkodóknak együttműködésben, minőségi termékekben, szolgáltatásokban kellene gondolkodniuk, s az így teremtett munkahelyekkel sok környékbeli kistelepülés elnéptelenedése is megállítható volna – derült ki a Magyar Önkormányzatok Szövetsége (MÖSZ) 2013. október 29-i, dörgicsei vidékfejlesztési konferenciáján. 

bővebben

Konferencia az önkormányzatok 2014-es költségvetéséről 2013-10-18

„Önkormányzatok költségvetése 2014” címmel országos konferenciát rendez a Magyar Önkormányzatok Szövetsége (MÖSZ), 2013. november 8-án, Gödöllőn, hogy lehetőséget biztosítson az érdemi párbeszédre az érintett tárcák képviselői és a polgármesterek között az önkormányzati feladatfinanszírozás ezévi tapasztalatairól és a szektornak biztosítandó jövő évi forrásokról. 

bővebben

A 2014. évi költségvetésről egyeztetetett az ÖNET 2013-10-17

Magyarország 2014. évi költségvetéséről szóló T/12415. számú törvényjavaslat önkormányzatokat érintő kérdéseiről folytatott konzultáció volt a fő napirendi pontja az Önkormányzatok Nemzeti Együttműködési Tanácsa (ÖNET) 2013. október 17-i, Belügyminisztériumban rendezett ülésének, ahol Schmidt Jenő, a TÖOSZ elnöke átadta Tállai András államtitkárnak a MÖSZ, a TÖOSZ, a KÖSZ és a Magyar Faluszövetség költségvetéssel kapcsolatos észrevételeit tartalmazó állásfoglalást.

bővebben

Milliók megspórolhatók az értékteremtő közmunkával 2013-10-22

Szabolcs-Szatmár-Bereg megyében igen magas a közfoglalkoztatottak száma, a helyi polgármesterek pedig szinte szakembereknek számítanak a közmunkaprogramok lebonyolításában, így nagyon izgalmas párbeszéd alakult ki, amikor a településvezetők találkozhattak az érintett minisztériumok képviselőivel a Magyar Önkormányzatok Szövetsége (MÖSZ) 2013. október 22-én, Nyírcsaholyban rendezett vidékfejlesztési konferenciáján.

bővebben

Gémesi György levélben fordult a vidékfejlesztési miniszterhez a hulladékgazdálkodásban tapasztalható anomáliák miatt 2013-10-22

Segélykiáltással ér fel Gémesi György vidékfejlesztési miniszterhez írott levele.  Gödöllő polgármestere, a Magyar Önkormányzatok Szövetségének elnöke leszögezte: több mint száz település marad hulladékgazdálkodási szolgáltatás nélkül, ha nem történik valami, mégpedig gyorsan.

bővebben

Egy bölcs kormány támaszkodik az önkormányzatokra – Gémesi György a „Húzós”-ban 2013-10-21

Hiszek abban, hogy egy bölcs kormány támaszkodik az önkormányzatokra, partnernek és nem ellenségnek tekinti őket – mondta Gémesi György, Gödöllő polgármestere, a Magyar Önkormányzatok Szövetsége (MÖSZ) elnöke 2013. október 21-én az ATV „Húzós” című műsorában, amelyben – a politika mellett – szó esett sportról, hitelességről és a polgármesteri munkáról is.

bővebben

„Életre kelhetnek” a magyar települések címerei 2013-10-28

Rendhagyó címerkiállítás nyílik jövő januártól a budapesti WestEnd City Centerben, ahol 700 település tudja majd bemutatkozni. A tárlat látogatói nemcsak a címerek történelmi üzenetével ismerkedhetnek meg, de ha a címerek felett elhelyezett QR kódokat okostelefonjukkal leolvassák, megnyílik előttük valamennyi város és falu, múltjával, jelenével, turisztikai látványosságaival, rendezvényeivel. A kiállítás egyik fővédnöke Dr. Gémesi György, Gödöllő polgármestere, a Magyar Önkormányzatok Szövetsége (MÖSZ) elnöke, aki felhívja a polgármesterek figyelmét a széles nyilvánosság előtti bemutatkozás e kitűnő lehetőségére.

bővebben

Veszélyben a hulladékgazdálkodási közszolgáltatás 2013-10-29

A jelenlegi szabályozás szembeállítja a közszolgáltatót, a lakosságot és a hatóságokat, s egyre nagyobb mértékben lehetetleníti el a közszolgáltatás gyakorlati ellátását, mely környezeti, közegészségügyi veszélyekkel is jár – áll abban az állásfoglalásban, amelyben a 109 települési önkormányzatot képviselő Észak - Kelet Pest és Nógrád megyei Regionális Hulladékgazdálkodási és Környezetvédelmi Önkormányzati Társulás Társulási Tanácsa hívja fel a kormány és az országgyűlés a hulladékgazdálkodási közszolgáltatás ellehetetlenülésére.

bővebben

„Nem leszek Magyarország miniszterelnöke” – Gémesi György Rádió Orientben 2013-10-30

Gödöllő polgármestere a politikai élet méltatlan küzdelmei helyett városát szeretné újjáépíteni, egy békés és fejlődő településsé alakítani. A MÖSZ elnöke a politikai csatározások helyett a rezsicsökkentés hulladékgazdálkodásra gyakorolt negatív hatásaira kíván rámutatni. A hiányzó források miatt pár hónapon belül leállhat a működés – ez pedig 5-6 millió embert érintene. Gémesi György a jövő évi költségvetés kapcsán egy puffer rendszer kialakítását hangsúlyozta Rádió Orientben.

bővebben

A rezsicsökkentés ellehetetlenítheti a hulladékgazdálkodást – Gémesi György az „Egyenes Beszéd”- ben 2013-10-30

A Gödöllőt és környékét ellátó regionális hulladékgazdálkodási cég 300-350 millió forintos veszteséget halmozott fel, év végére teljesen ki fog merülni, fel fogják függeszteni a tevékenységüket – mondta Gémesi György, Gödöllő polgármestere, a Magyar Önkormányzatok Szövetsége elnöke 2013. október 30-án az ATV Egyenes Beszéd című műsorában. 

bővebben

vissza
magyar polgármester online

Partnereink


/files/viking.jpg

mosz

http://www.magyarpolgarmester.hu/files/EPS-magyarorszag_szivedhez_legkozelebb_fekete.jpg

mosz

fsd

 csfa

leblanc

flaga