MOSZ

President's greeting

moszGreeting words of Mr. György Gémesi

 

tovább

Introduction

Main targets of the Hungarian Association of Local Governments are the local and municipal interest’s representation, promotion and protection.

tovább

Join our Association

Useful information to join our Association

tovább

News

Nyírbátorban tartotta a MÖSZ

A vidéki konzultáció sorozat záró eseményét Dr. Gémesi György elnök úr nyitotta meg ez alkalommal is, a Szövetség tevékenységeinek ismertetését követően átadta a szót a házigazda Máté Antal polgármester úrnak.

Polgármester úr előadásából megtudhattuk, hogy a Kelet-magyarországi régió jó példája Nyírbátor, ahol 7 multinacionális cég telepedett le, ezzel nemcsak a településnek, hanem a megye munkavállalóinak is jelentős segítséget nyújtva a megélhetéshez. Három éven belül 2220 tervezett új munkahellyel nőtt a foglalkoztatottság a kisvárosban.

 

114 környező településről érkeznek szervezetten munkavállalók a városba, ez közel 3000 munkavállalót jelent. A térségben a munkanélküliségi ráta 3,4%-os, azaz teljes a foglalkoztatottság.

Nyírbátorban két szegregátum problémáját kellett ( és kell) megoldani. Egyrészt szociális körülmények javításával, másrészt az érintettek  munkahelyhez juttatásával.

 

A közös célok eredményes megvalósítása érdekében 50 civil szervezet, illetve önkormányzati szervezet dolgozik együtt.

Az aktív korú  állásnélküliek elsődleges munkaerőpiacra történő visszajuttatásáért külön program indult, amelyben csak nyírbátoriak vehetnek részt. A rendszerbe ma 400 nyírbátori lakos léphet be.

Eredményes közfoglalkoztatási program,ösztöndíj program, mentorok segítik a projekt résztvevőit. A tavaly kezdődött program eredményeként , közel 100 főt tudtak a szegregátumból az elsődleges munkaerőpiacra integrálni . Van tehát kiút a problémákból. Nyírbátor felelőssége ebben a tekintetben az egész megyére kiterjed, hiszen közös a cél.

 

Dr.Gémesi György elnök Polgármester úr előadásához hozzáfűzte, hogy Nyírbátorban sikerült olyan gazdasági erőteret megteremteni, amely Kelet-Magyarországon példa értékű modell .Egy dinamikusan fejlődő gazdaság van jelen a településen és ahogyan az előadásból is kiderült, a felzárkóztatást nem szabad csak  szociális kérdésként kell kezelni.

 

Lőrincz Leó a Belügyminisztérium szakmai főtanácsadója is kiemelte, hogy a közfoglalkoztatás csupán átmeneti foglalkoztatási forma, melynek célja, a munkaerőpiacra történő visszatérés elősegítése, amíg helyben nem jönnek létre nyereség orientált munkahelyek, addig segítsék a munkát keresőket az átmeneti élethelyzetük megoldásában.

 

Pásztor Ferencé osztályvezető é Dzsurbán László projekt oktatás koordinátor  a Magyar Államkincstár Szabolcs-Szatmár- Bereg Megyei Igazgatóságának képviseletében ismertették az ASP rendszer bevezetésének nehézségeit, a 2018-as év előttünk álló kihívásait és kérték az önkormányzatok tapasztalatainak visszacsatolását, hogy tovább javíthassanak  a rendszer zavarain.

 

Az előadásokat követő szponzori bemutatkozások után Dr. Gémesi György elnök úr megköszönte a jelen lévők részvételét és a Szövetség legnagyobb rendezvényére, a Magyar Polgármesterek XII.Világtalálkozójára ( 2018. március 21-22) hívta a polgármestereket!  A rendezvény programja és  a regisztrációs lehetőség hamarosan a honlapon is rendelkezésre áll.

 

 

Máté Antal prezentáció

Lőrincz Leó prezentáció

Igazgatósági tájékoztató prezentáció

 

vissz
magyar polgármester online

Partners


/files/viking.jpg

mosz

http://www.magyarpolgarmester.hu/files/EPS-magyarorszag_szivedhez_legkozelebb_fekete.jpg

mosz

fsd

 csfa

leblanc