MOSZ

President's greeting

moszGreeting words of Mr. György Gémesi

 

tovább

Introduction

Main targets of the Hungarian Association of Local Governments are the local and municipal interest’s representation, promotion and protection.

tovább

Join our Association

Useful information to join our Association

tovább

News

Nagy érdeklődés mellett, sikeresen megrendezésre került a Magyar Polgármesterek XII. Világtalálkozója Gödöllőn 2018. június 29-30.

Helyi kezdeményezés alapján, Dr. Gémesi György polgármester ötletét megvalósítva 1996-óta kétévente vehetnek részt a határon túli és az anyaországi polgármesterek a találkozón.

A rendezvény máig megtartotta vonzerejét, sokan voltak jelen idén is olyanok, akik valamennyi eseményen itt voltak! Köszönet érte!

 

A Világtalálkozó kezdettől fogva szakmai fórumot jelent az önkormányzati vezetők számára, kitekintés adva a határon túli magyar önkormányzatiságra is.

( Ez alkalommal is elfogadta felkérésünket és vártuk Kelemen Hunor RMDSZ elnököt, aki röviddel a rendezvény előtt, az ország sajnálatos politikai eseményei miatt, kénytelen volt lemondani részvételét).

 

A Világtalálkozó szakmai előadásainak állandó területei idén is a településüzemeltetés, hulladékgazdálkodás, a közétkeztetés, a közfoglalkoztatás, településfejlesztés lehetőségei,a kistelepülések önfenntartó erejének növelése voltak.

 

Folytatva a legutóbbi találkozón megkezdett párbeszédet, meghívást kaptak a Magyar Országgyűlés parlamenti frakcióinak képviselői, közülük  a FIDESZ-KDNP frakció tagjai meghívásunkat nem fogadták el-, akiket az önkormányzatok jelenéről és jövőjéről kérdezett  Dr. Gémesi György elnök. Az önkormányzati feladat –hatáskör –finanszírozás, az önkormányzati érdekszövetségek jövőbeni szerepe, esetleges többletjogosítványai szerepeltek a kerekasztal témái között.

 

Nagy vita nem volt a jelenleg helyzet megítélésében, az oktatást, egészségügyi szakellátást, tűzoltóságok üzemeltetését továbbra is helyben kellene  megoldani.

Fontos lenne, hogy az önkormányzati érdekszövetségek,súlyuknak megfelelően, bizonyos kérdésekben egyetértési jogot kaphassanak.

 

A településüzemeltetési szekcióban , Schmidt Jenő a TÖOSZ elnöke, Tab polgármestere moderálásával Wittinghoff Tamás, Budaörs polgármestere, Pergő Margit Berhida város polgármestere beszélt az önkormányzatok,  jelenlegi helyzetéről és a lehetséges jó gyakorlatokról, megoldásokról, a Leader csoport tevékenységéről.

 

Gyenes Szilárd a Zöldhíd Régió Kft ügyvezetőjeként, a hulladékgazdálkodás területén konkrétumokkal támasztotta alá a jelenlegi helyzet lehetetlenségét.

 

A településüzemeltetés és főképpen a településfejlesztés területein számos olyan lehetőség van, amelyhez szakmai együttműködő partnereink termékeikkel, fejlesztéseikkel, modern technológiákkal próbáltak új lehetőségeket kínálni a településvezetők számára, a hatékonyabb,jobb önkormányzati feladatellátáshoz.

 

A résztvevők a helyszínen is megtekinthették pl.az okos zebrát, a településüzemeltetéshez használható elektromos munkagépeket , korszerű elektromos, kiállított haszonjárműveket, de a partnereink előadásaiból az aszfalthibák kijavításának új technológiáitól az okos köztéri lámpatestekig, sok hasznos információhoz juthattak az érdeklődők.   

 

Szakmai partnereink bemutatkozásában szó volt a az ASP gazdálkodási rendszert segítő szolgáltatásokról , a környezetvédelem területén alkalmazható napenergia hasznosító rendszerekről , a modern hulladéktároló, raktározási eszközök , felszerelések termékeiről is.

 

Szakmai partnereink bemutatkozása / előadás anyagok alább letölthetők./

 

A szakmai nap „ levezetője” az esti focitorna volt, ahol a polgármesteri válogatott a Raiffeisen Bank és a Saldo Zrt .csapatai mérhették össze futballtudásukat. Ugyan a csapatok nem jutottak ki a világbajnokságra, de játékuk most is népszerű volt a polgármesterek körében.

 

Másnap, június 30-án, hagyományteremtő kezdeményezésként a Világtalálkozók történetében első alkalommal került megszervezésre egy olyan termékbemutató kiállítás-és vásár, amely kóstolóval egybekötött piacot jelentett, ahol az ország különböző tájairól érkező kereskedők mutathatták be tájjellegű termékeiket, ízlelhettük meg térségi gasztronómiai ételeiket.

 

A bemutatkozásuknak óriási sikere volt a helyiek körében, ezért a szervezők úgy döntöttek, nem várnak két évet az újabb forgatagig, hamarosan újra lehetőséget adnak a kereskedőknek a portékáik értékesítésére városunkban.

 

A megnyitót követően Szulimán Zsolt a Belügyminisztérium Közfoglalkoztatási osztályvezetője , Eszes Béla  Jánoshida,   Üveges Gábor „ Bioszentandrás” polgármesterei meséltek nekünk kistelepüléseik kincseiről, hogyan támasztották fel tenni akarásukkal , ötleteikkel és tették sikeressé, elismertté településüket, termékeiket országszerte. A helyi kezdeményezések, civil összefogás ereje ma is megmentheti az apró településeket az elsorvadástól, e két település jó példa lehet az életben maradásért küszködő hasonló települések számára.

 

A nap záró részében a településmarketing fontosságára hívták fel előadóink a figyelmet . L. Péterfi Csaba , Gödöllő Város Kommunikációs igazgatója előadásában elmondta, mennyire nem kezelik helyén a településvezetők ezt a területet, sokan nincsenek tisztában a kommunikáció és kommunikációs eszközök fontosságával.

Számos helyi jó példa mutatja a sikeres településmarketing eredményét, hogyan tudjuk megfelelő szakmai tudással, szakemberek bevonásával, tudatosan alakítani a városképet, városmarketinget.

 

Földi Katalin  producer a Magyarország legszebb városai magazinműsorban történő megjelenésre próbálta ösztönözni a polgármestereket, amely egy jó lehetőség a település értékeinek bemutatására, országos megismertetésére.

 

Végül Dr. Simon András  ismert műsorvezető  mondta el, hogy nem csak olyan településekre látogat vissza a vendég, ahol sok a látnivaló, ez mára áttranszformálódott, elsősorban az élményért megyünk vissza, ahol jól érezzük magunkat, az jelenti a „ hívó szót”

 

Végére hagyva, de nem a jelentőségét csökkentve, ezúton is gratulálunk az idei díjazottaknak:

Ambrus Gyöngyinek, Kistokaj polgármester asszonyának,

Beke Lászlónak, Környe polgármesterének és

 Illár József a kárpátaljai  Palágykomoróc- Kisszelmenc polgármesterének, akik a kimagasló polgármesteri munkájukért vehették át a díjakat a Világtalálkozón.

 

Továbbá ezúton is köszönetet mondunk a rendezvény főtámogatójának, a Raiffeisen Banknak és kiemelt együttműködő partnerünknek, a Konrád-Adenauer Stiftung Alapítványnak, akik anyagi támogatásaikkal kezdetektől segítik a rendezvény minél magasabb színvonalú megszervezését.

 

És köszönjük minden kedves Polgármester Társunknak, akik számos elfoglaltságuk mellett megtisztelték jelenlétükkel a XII. Világtalálkozót is!

 

A hosszas szervező munka során és a visszajelzések alapján, idén is meggyőződhettünk arról, hogy van létjogosultsága a Polgármesteri fórumnak, ahol egymás között, egymást értve, keresve a párbeszédet a mindenkori kormányzattal, őszintén beszélhetünk közös problémáinkról, közös sorsunkról és jövőnkről.

 

Találkozunk 2020-ban, Gödöllőn !

 

 

Tisztelettel

Dr. Gémesi György a MÖSZ elnöke

 

Díjátadás kisfilmei


Illár József

Beke lászló

Ambrus Gyöngyi

 

Világtalálkozó programja és előadásai

Kiállítás -és vásár kereskedői

 

Szakmai partnereink előadásai

 

Irmics Péter ELMŰ Hálózati Kft. prezentáció

GOUPIL - G4-G5 BEMUTATÓ ANYAG - 2018

HOFEKA prezentáció

INFRASET® technológia prezentáció

SALDO prezentáció

Solarway prezentáció

S-TÉR MEGVALÓSULT JÁTSZÓTEREINK prezentáció

Hulladéktároló konténerek és kukák törésének lehetséges okai prezentáció

 

 

 

Előadások anyagai

 

Ongjerth Richárd prezentáció

Önkormányzatok jövője - Máté Antal Nyirbátor prezentáció

Jó gyakorlatok a település-üzemeltetésben prezentáció

Frank Nóra Tempus Közalapítvány prezentáció

Gyenes Szilárd bemutatója

LEADER program a Bakony és Balaton Keleti Kapuja Közhasznú Egyesület területén prezentáció

innfusion prezentáció

 

 

 

1. Világtalálkozó fotók

 
   

 

2. Kirakodó vásár fotók

 
vissz
magyar polgármester online

Partners


/files/viking.jpg

mosz

http://www.magyarpolgarmester.hu/files/EPS-magyarorszag_szivedhez_legkozelebb_fekete.jpg

mosz

fsd

 csfa

leblanc

flaga